Alergolozi i JGL organizirali čišćenje ambrozije u Osijeku

Više od pedeset volontera odazvalo se akciji čišćenja staništa ambrozije koju je u Osijeku organiziralo Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s JGL-om u sklopu akcije Alergični na alergije. 

Volonteri su, uz pomoć zaposlenika osječkog komunalnog društva UNIKOM više od dva sata čistili područje istočnog dijela kampusa Sveučilišta u Osijeku i očistili površinu od 5.000 kvadratnih metara na kojoj je bila raširena ova biljka, čiji je pelud jedan od najopasnijih alergena u Eurpi.

Dr. sc. Višnja Prus, prčelnica Kliničkog odjela za imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, naglasila je kako se s alergijom na pelud ambrozije bori gotovo trideset posto stanovnika europskog kontinenta, a u Hrvatskoj je Osijek jedan od gradova koje ova biljka najteže ugrožava. 

"Osobe osjetljive na pelud ambrozije pate od cijelog niza simptoma, svrbeži lisa i očiju, kašlja, kihanja, istjecanja sekreta iz nosa i u vrijeme cvatnje ambrozije prolaze zaista teške trenutke, koje mogu ublažiti lijekovima. Ali, najbolja prevencija alergije na ambroziju jest što manje izlaganje peludi, a to je moguće upravo ako je iskorjenjujemo, kao u ovoj našoj akciji", naglasila je dr. Prus.

Dea Demić, voditeljica korporativnih komunikacija JGL-a, istaknula je kako je lokacija koju su volonteri očistili u subotu pronađena zahvaljujući aplikaciji Alergični kojom se geolociraju staništa ambrozije. "JGL od samog početka pdržava akciju Alergični na alergije s ciljem podizanja svijesti o opasnostima ambrozije, ali i mogućnostima ublažavanja njezinih simptoma. I ovim putem pozivamo građane da nastave koristiti aplikaciju Alergični kako bismo Hrvatsku oslobdili od ovog alergena", istaknula je Demić.

Akciju je podržao i osječki gradonačelnik g. Ivica Vrkić koji je svoje sugrađane podsjetio kako je njihova obveza da sami uklone ambroziju iz svojih vrtova i dvorišta te najavio nove akcije čišćenja.

Aplikacija Alergični dostupna je na poveznici https://itunes.apple.com/hr/app/alergi%C4%8Dni/id1119586705?mt=8 za iOS i

https://play.google.com/store/apps/details?id=agency.sevenofnine.ragweed za mobilne uređaje Android.