Povijest

JGL je fleksibilna farmaceutska, prije svega generička, tvrtka srednje veličine, izrasla na temeljima centralnog laboratorija za izradu i kontrolu magistralnih i galenskih pripravaka Ljekarne „JADRAN” Rijeka. Utemeljena je 1991. godine kao prvo u potpunosti privatizirano farmaceutsko dioničko društvo u Hrvatskoj. Sjedište tvrtke je u Rijeci.

Transformacija iz lokalnog laboratorija prema snažnoj i brzo rastućoj farmaceutskoj tvrtki dogodila se isključivo organskim rastom - razvojem novih proizvoda i osvajanjem novih tržišta.

Radi poticanja pobjedničkog duha, kroz interne razgovore još uvijek se provlači priča o počecima s jednom miješalicom za slastice kao začetkom današnjeg proizvodnog pogona, koji u potpunosti zadovoljava međunarodne standarde dobre proizvođačke i laboratorijske prakse GMP/GLP (Good Manufactury Practice/Good Laboratory Practice) u proizvodnji i kontroli lijekova.

Početak tržišnog djelovanja karakterizira poduzetan duh osnivača koji su strategijom tržišnih niša, koje su se javile u trenutku raspada Jugoslavije, s nekoliko farmakološki esencijalnih lijekova malih proizvodnih serija (Tablete kalijeva klorida, Timalen kapi za oči, Hepan i Fluacet gel, Atyrazol tablete) prepoznali tržišni potencijal tih proizvoda i vrlo brzo ušli na tržišta te ostvarili ubrzani rast tvrtke.

Godinu 1991. obilježio je i prvi registrirani lijek, Carbo Medicinalis (aktivni medicinski ugljen), koji je, kao klasični apsorbens i antidot, i danas nezaobilazan u terapiji trovanja i dijareja.

Sustavnim ulaganjem u znanje zaposlenih i razvoj novih proizvoda, u bliskost s kupcima, kao i investicijama u suvremenu tehnologiju u izradi i kontroli lijekova, iz tog skromnog embrija, u relativno kratkom vremenu izrasla je druga farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj.

Lenta vremena