Grlo

Ako je zbog nekog razloga onemogućeno disanje na nos, usna šupljina je prva na meti štetnih vanjskih utjecaja (virusa, bakterija, alergena, kemikalija, duhanskog dima, niske ili visoke temperature).

Krajnici ili tonzile nalaze se na kraju usne šupljine, uz nepčane lukove. To su nakupine limfatičkog tkiva koje imaju zaštitnu ulogu pa se pri "hvatanju" npr. bakterija, virusa, gljivica povećaju. Ako su često izložene štetnim uzročnicima, u jednom trenutku mogu izgubiti zaštitnu funkciju i postati žarište upala, odnosno opasnost za zdravlje.

Ždrijelo ili farinks nazire se iza krajnika. Smješteno na raskrižju dišnog i probavnog puta, štiti donje dišne putove, sudjeluje u procesu gutanja i govora.
Kao što je vlažnost nosa važna za nesmetano gibanje trepetljikavog epitela u procesu čišćenja udahnutog zraka, tako je važna i vlažnost usne šupljine i ždrijela. Zahvaljujući žlijezdama slinovnicama, proizvodi se slina koja vlaži, a tijekom žvakanja i omekšava hranu. Na taj način zalogaj lako klizi i prolazi kroz ždrijelo u jednjak i želudac. Slina ima i baktericidna svojstva.

Grkljan ili larinks cjevasti je organ smješten u blizini jezika, ždrijela i dušnika. U njemu su smještene glasnice. Sudjeluje u gutanju, disanju i govoru.
Štiti donje dišne putove (dušnik i pluća) od ulaska hrane i sekreta nosa i ždrijela tijekom gutanja.

Upala krajnika i ždrijela

Upale krajnika i ždrijela vrlo su česta oboljenja. Najčešći uzroci su virusi i bakterije, ali prisutne su i alergijske upale.
Uglavnom prolaze brzo i bez komplikacija, iako kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.
Upale ždrijela najčešće su kod djece školske dobi. Najčešće su to virusne i bakterijske upale.
Akutnu gnojnu upalu grla - anginu − najčešće uzrokuje streptokok. Počinje naglo, visokom temperaturom te jakom grloboljom, glavoboljom, otežanim gutanjem i osjećajem slabosti. Na vratu se mogu opipati povećani limfni čvorovi. Na krajnicima i nepčanim lukovima vide se gnojne naslage.
Bris ždrijela, mikrobiološka pretraga i antibiogram određuju ciljanu terapiju - antibiotik.
Uz antibiotik, dobro je provesti i simptomatsku terapiju: piti tekućinu (čaj, vodu, sok, juhu), mirovati te uzeti Aqua Maris sprej za grlo da bi se očistile upalne naslage i ubrzao oporavak sluznice. Skidanje tjelesne temperature nužno je ako je viša od 38°C.
Antibiotik treba popiti do kraja, bez obzira na to što do poboljšanja dođe vrlo brzo. Za vrijeme antibiotske terapije savjetuje se uzeti i probiokulturu Normiu u kapsulama ili prahu, kako bi se očuvala crijevna flora. Štoviše, bilo bi korisno nastaviti s probiokulturom još tjedan dana nakon prestanka uzimanja antibiotika.
Ako se kod bakterijske upale rade krvni testovi, naći će se  povišeni leukociti i SE te povišen CRP (marker upale).
Virusna je upala grla blaža, a popraćena je curenjem sekreta iz nosa, začepljenim nosom, osjećajem grebanja u grlu. Grlo i ždrijelo su crveno. Kod virusne upale grla savjetuje se simptomatska terapija: tekućina (čaj, voda, sok, juha), mirovanje, dekongestiv za nos, Aqua Maris sprej ako je curenje iz nosa obilno, skidanje tjelesne temperature ako je viša od 38°C te Aqua Maris Strong sprej za grlo koji će eliminirati viruse, očistiti upalne naslage. U naredna 3-4 dana simptomi će biti sve blaži i prolaziti bez komplikacija.

Kronična upala krajnika i ždrijela

Kronična upala krajnika i ždrijela posljedica je ponavljajućih akutnih upala. Kronični tijek može biti i posljedica pušenja, rada u zagađenoj atmosferi, prekomjerne konzumacije alkohola, kroničnog gastritisa. Pacijent se žali na peckanje, nadražajni kašalj, promuklost, bolove pri gutanju.
Liječenje je simptomatsko. Najprije treba otkloniti štetne utjecaje iz okoliša (duhanski dim, prašinu, kemikalije, začinjenu i vruću hranu, alkohol i sl.).
Dobro će doći duža primjena Aqua Maris Strong spreja za grlo kako bi se sluznica grla ovlažila i oporavila.

Treći krajnik

Treći krajnik može biti problem u dječjoj dobi. Nalazi se iza stražnjih otvora nosne šupljine. Ima važnu ulogu u obrani organizma od infekcije. Međutim, može se povećati do te mjere da dijete otežano diše kroz nos, hrče, loše spava i često se budi. Budući da zrak ne prolazi kroz nos i ne pročišćava se, dijete je sklonije infekcijama nosa, sinusa, uha i pluća. Sve to može dovesti do usporenog rasta djeteta. Dijete je blijedo, diše na otvorena usta jer mu se iz nosa cijedi sekret, izgleda pospano. Pritisak na Eustahijevu tubu (cjevčica koja regulira tlak u srednjem uhu) može uzrokovati bakterijske upale srednjeg uha pa se kod te djece zamjećuju i problemi sa sluhom.
Neophodna je konzultacija s otorinolaringologom koji će na temelju anamneze, kliničke slike i dobi djeteta procijeniti je li potrebna operacija.
Bez obzira na koju se terapiju specijalist odluči, djetetu s trećim krajnikom Aqua Maris sprej za nos može pomoći u svakodnevnoj higijeni nosa i spriječiti nakupljanje sekreta i eventualni razvoj upale.

Upala grkljana - laringiris

Upala grkljana - laringitis − najčešće je lakše oboljenje popraćeno promuklošću, grebanjem u grlu, a rjeđe gubitkom glasa. Uzroci bolesti mogu biti naprezanje glasa (npr. glasno bodrenje sportaša), nagle promjene temperature, hladnoća, prašina i duhanski dim. Bolest najčešće prestaje brzo, uz simptomatsku terapiju (Aqua Maris sprej za grlo i pošteda od govora).
Međutim, upala može biti povezana s virusnom ili bakerijskom infekcijom ždrijela i nosa. Tada je potrebno primijeniti terapiju za gornje dišne putove i šutjeti jer će šutnja doprinijeti oporavku glasnica. Kod laringitisa se savjetuje odbaciti pušenje, konzumiranje alkohola, vrućih jela.
Ako promuklost potraje dulje od tjedan dana, treba se savjetovati s liječnikom.

Začepljen nos

Začepljen je nos problem kod dojenčadi i male djece jer dijete ne zna disati na usta. Beba refleksno kiše i tako povremeno čisti nos. Međutim, to nije dovoljno. Pravilno disanje važno je za rast i napredak djeteta, njegovo normalno hranjenje i miran san noću, stoga je svakodnevna higijena dječjeg nosa izuzetno važna. Aqua Maris Baby kapi prirodna su pomoć u čišćenju bebinog nosa i održavanju vlažnosti nježne sluznice. Mogu se koristiti u svakodnevnoj higijeni, ali i kao simptomatska terapija za upalu nosa i uha.
Higijena nosa pola je zdravlja gornjih dišnih putova i zato savjetujemo paletu Aqua Maris.