Riječani se testirali na ambroziju i naučili je prepoznati
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Riječani se testirali na ambroziju i naučili je prepoznati

1 min čitanja Objavljeno: 18.7.2018.

Više od stotinu Riječana odazvalo se javnozdravstvenoj akciji testiranja na alergen ambrozije, koju je u sklopu projekta Alergični na alergije proveo tim Klinike za dermatovenerologiju riječkog KBC-a u suradnji s JGL-om.

„U Europi alergija na ambroziju pogađa oko trideset posto populacije, a prvi korak prema olakšavanju brojnih problema koje uzrokuje jest potvrditi osjetljivost. Iako su smetnje uzrokovane alergenom ambrozije nešto manje kod građana Rijeke zbog blizine mora, oni također spadaju u ugroženu skupinu jer pelud ambrozije leti i preko 100 kilometara.

Najčešće se alergijska reakcija manifestira kao začepljenost nosa, pojačana sekrecija, kihanje, osjećaj suhoće i povremeno krvarenje iz nosa, svrbež kože i crvenilo očiju.“, izjavila je mr. sc. Liliana Stojnić Soša, dr. med., koja je sa svojim timom iz KBC-a Rijeka provodila testiranje.

Javnozdravstvena akcija „Alergični na alergije“ provodi se treću godinu za redom, a njome se nastoji jačati svijest kod građana o opasnosti od alergije na ambroziju, edukacijom o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija putem medija, društvenih mreža i internetske stranice alergicni.hr. Uz to, kreirana je i mobilna aplikacija za pametne telefone „Alergični” koja korisnicima omogućava da svojim pametnim telefonom fotografiraju staništa ambrozije te ih na taj način, pomoću GPS-a, mapiraju na karti Republike Hrvatske. Korisnici aplikacije i sami su se aktivno uključili u akciju ne samo lociranjem ove opasne biljke, već i čišćenjem njezinih staništa.

Građani Rijeke tako su imali priliku na Korzu sudjelovati u igri prepoznavanja ambrozije i preuzeti mobilnu aplikaciju „Alergični“ te se upoznati se s izgledom biljke ambrozije na praktičnom testu, a svi sudionici koji su uspjeli prepoznati ambroziju dobili su i prigodan dar JGL-a.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.