Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje
#Žensko zdravlje

33 su mi godine i imam velikih problema s PMS-om (preosjetljivost, plačljivost, razdražljivost, ponekad blaga depresija, opća malaksalost organizma, loš ten) i ponekad na 1. dan menstruacije imam bolove u donjem dijelu trbuha ili leđima (ali bolovi nisu jaki, pa to ne smatram velikim problemom, već mi je najveći problem PMS). Udajem se na jesen, a dva dana prije vjenčanja trebala bih dobiti menstruaciju. Čula sam da se menstruaciju može odgoditi kontracepcijskim pilulama. Preporučujete li to i mogu li imati kakve štetne posljedice od toga (za organizam, ten i sl.)? Pretpostavljam da se na taj način ne može riješiti problem PMS-a (a to mi je cilj odgode). Mogu li ikako ubrzati ili odgoditi dolazak menstruacije (možda već ovog ljeta) pa da mi PMS prati novi datum dolaska menstruacije? Također, možete li mi preporučiti nešto za suzbijanje PMS-a (prirodnim putem ili tabletama)? Svaki savjet je dobrodošao. Ljubazno vas molim za što brži odgovor.

Predmenstrualni sindrom ili PMS je vrlo raširen, ali nejasnog uzroka pa se u liječenju ili smanjivanju neželjenih simptoma preporučuje cijela lepeza savjeta.
PMS se često povezuje sa stresom (u obitelji, na radnom mjestu, u društvu općenito), pa je prvi korak smanjiti učinke stresa. To se postiže meditacijom, jogom, tjelovježbom, masažom ili brzim hodanjem (aktivnostima koje opuštaju).
Neophodno je obratiti pozornost na prehranu, jer su istraživanja pokazala da neke namirnice pojačavaju PMS (čokolada, kofein, gazirana pića, slatkiši, pekarski proizvodi, tvrdi sir, mlijeko, sladoled, crveno meso, alkohol, slane grickalice). Zanimljivo je da za tim namirnicama žene s izraženim simptomima PMS-a imaju izrazitu potrebu.
Neophodno je uvesti redovite, češće, manje, zdrave obroke. Na taj se način osigurava stabilna razina šećera u krvi što je preduvjet za hormonalnu stabilnost. U suprotnom, poslije nezdravog obroka, npr. slatkiša naglo poraste razina šećera u krvi, naglo se izluči inzulin, poslije čega razina šećera brzo pada što dovodi do neželjenih simptoma (glad, slabost, smušenost, glavobolja i sl.).
Kao zamjenu za mlijeko možete koristiti sojino mlijeko ili rižino ili zobeno mlijeko.
Jelovnik svakodnevno treba sadržavati žitarice, voće i povrće.
Poznato je da triptofan, aminokiselina, podiže raspoloženje. Predlažemo da konzumirate namirnice koje ga sadrže, kao što su zobene pahuljice, banane, riba, sezam, slanutak, sjemenke suncokreta i bundeve te perad (najviše puretina).
Također je korisno u jelovnik uvrstiti namirnice bogate željezom (jetra, tuna, ostrige, soja, bundeva, zob, grašak, kvasac, smokva, špinat) i cinkom (školjke, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, sjemenke bundeve, grašak).
Od dodataka prehrani dobro bi vam došao kalcijev citrat s magnezijem, ginko biloba (naš Ginkalin), MegaOmega 3 kapsule 1×1 kroz 3 mjeseca.
Ako se simptomi ne ublaže, predlažemo da se obratite ginekologu koji će vam možda savjetovati kontracepcijske pilule koje reguliraju ciklus i smanjuju PMS.
Vaš datum vjenčanja još je relativno daleko pa se sam ciklus može pomaknuti te neće trebati odgađati menstruaciju, stoga predlažemo da se u vezi s tim obratite ginekologu početkom kolovoza.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

#Žensko zdravlje

Imala sam upalu rodnice i uz antibiotike sam pila Lactogyn kapsule. Završila sam terapiju i opet sam uzela Lactogyn da se to sve malo vrati u normalu. Bih li još uz to trebala uzimati i vaginalete ili da ovo koristim još nekoliko tjedana?

Nakon provedene terapije antibiotikom i Lactogyn kapsulama dobro je nastaviti s Lactogyn peroralnim kapsulama 1×1 još 2 do 3 tjedna.
Kao što kažete, potrebno je određeno vrijeme da se mikroflora u rodnici oporavi i stabilizira.
Lactogyn kapsule možete piti i preventivno, 1×1 tijekom 4 tjedna, zatim napraviti pauzu dok god se dobro osjećate. U slučaju da osjetite nelagodu, peckanje, suhoću i sl., terapiju probiotikom možete ponavljati nekoliko puta godišnje.
Mikroflora u rodnici se poremeti za vrijeme bakterijskih i virusnih upala (koje potvrđuje ginekolog, ali i kao posljedica stresa, nezdrave prehrane, neadekvatnog intimnog sapuna, tijesne odjeće).
Za intimnu higijenu predlažemo Lactogyn sapun (sadrži mliječnu kiselinu, neven i kamilicu).

Srdačan pozdrav,
JGL Savjetovalište

#Žensko zdravlje

Bolujem od sistemskog lupusa. Imam 51 godinu i 3 mjeseca nemam menstruaciju. Ultrazvuk pokazuje da se zasad neće ni pojaviti. Ginekolog mi je preporučio Feminal, a od reumatologa saznajem da ne smijem uzimati ženski hormon. Zanima me ima li u tom preparatu ženskog hormona i mogu li ga uzimati?

Feminal kapsule su prirodni pripravak koji sadrži suhi ekstrakt crvene djeteline. Djelatna tvar iz ekstrakta su fitohormoni, biljnog porijekla, koji imaju djelovanje slično estrogenu pa smanjuju smetnje u klimakteriju i menopauzi (znojenje, navale vrućine, napetost, nesanicu i dr.).
Budući da su vama zabranjeni hormoni jer mogu pogoršati osnovnu bolest − lupus, mišljenja smo da ni biljni oblik hormona, fitohormone, ne smijete koristiti.
Iako su fitohormoni blažeg djelovanja od sintetskih hormona, njihovo djelovanje nije istraženo skupini pacijentica s lupusom, pa se ne može sa sigurnošću reći da je siguran za vašu primjenu.

Srdačan pozdrav,
JGL Savjetovalište

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.