Nos
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Mogu li trudnice koristiti Aqua Maris ? Specijalist za uho, grlo i nos preporučio mi je taj proizvod. Rekao je da uzmem posebno za grlo, a posebno za nos. U ljekarni su mi ponudili jedan proizvod za koji kažu da se koristi i za nos i grlo (u malo većoj bočici). Je li to točno ?

Poštovana gospođo,

trudnice mogu koristiti AQM proizvode pa tako i sprej za grlo i nos. U ljekarni su Vam savjetovali da uzmete veće pakiranje izotoničnog spreja za nos. Sadržaj izotoničnog spreja za nos teoretski se može slijevati u grlo ako zabacite glavu unazad. Međutim, to je manja količina nego kada sprej nanesete izravno u grlo. Sprej za grlo može biti izotoničan, ali i hipertoničan (jači). Ako uz začepljen nos imate i upalu grla, pretpostavljamo da je specijalista ORL-a savjetovao izotoničan sprej za nos i hipertoničan sprej za grlo. Uz to, svaki od tih sprejeva ima i adekvatnu pumpicu-raspršivač pa je to još jedan razlog da uzmete posebne proizvode za nos i grlo.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Može li se sustav za ispiranje nosa upotrijebiti za djecu, i ako može, za koju dob ? Moj unuk ima 10 godina i dugotrajne problem sa sluznicom nosa i grlom. Nije alergičar.

Poštovana gospođo,

s obzirom na to da Vaš unuk nije alergičar, ne treba ispirati alergene iz nosnih hodnika. Mislimo da bi redovitim korištenjem izotoničnog spreja za nos Aqua Maris oporavio nosnu sluznicu. Sustav za ispiranje koristi se dvaput tjedno, dok se sprej može koristiti više puta na dan (pet puta je dovoljno da se sluznica ovlaži, da se odstrane eventualne nečistoće i dodaju mikronutrijenti koji su neophodni u revitalizaciji nježnog epitela). Sprej Aqua Maris praktičan je jer ga dječak može staviti u džep i ponijeti u školu te ga upotrijebiti tijekom školskog odmora.

Da li je Aqua Maris siguran za upotrebu kod začepljenog nosa kod trudnica?

Poštovani,

Aqua Maris trudnice i dojilje mogu koristiti bez straha, jer se radi o prirodnom ljekovitom proizvodu.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Poštovani, moja petogodišnja kćerka je sklona respiratornim infekcijama, ide u vrtić. Često dobiva antibiotike, Operil kapi za nos. Dobrog je apetita, normalno je uhranjena. Postoji li prirodni način da se djetetu pomogne? Čitala sam o probioticima koji podižu otpornost, propolisu, morskoj vodi koja ispire i ublažava upalu nosa, grla, ali se ne usudim na svoju ruku dati djetetu. Neugodno mi je pitati našeg pedijatra.

Davanje probiotika kroz nešto duži period (2-4 mjeseca) može imati samo povoljan učinak na respiratorne tegobe. Međutim, trebalo bi isključiti moguću alergijsku prirodu smetnjama, pitanje je da li su adenoidi ili krajnici uzrok ovih smetnji (pregled ORL), dok mogućnost težih imunoloških bolesti nije vjerojatna s obzirom na uredan rast i razvoj djeteta. U zaključku probiotici – da, preporučujem jednu do dvije Normia vrećice na dan, ali prije ili u tijeku davanja svakako napraviti pregled kod ORL i alergologa.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Moja dvogodišnja djevojčica je često prehlađena. Pedijatrica preporuča da joj nos ispirem s fiziološkom otopinom. U ljekarni sam našla letak o Aqua Maris Baby kapima i spreju. Da li bi ovi proizvodi bili djelotvorniji u čišćenju i oporavku nosića obzirom da sadrže morsku vodu?

Vašoj djevojčici slobodno dajte Aqua Maris proizvode namijenjene djeci, a iako učestalost prehlada nije etiološki vezana uz alergiju, dodatak bi eventualno mogla biti alergološka obrada.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.