Nos – Page 2
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Moja je trogodišnja djevojčica često prehlađena. Po preporuci specijalista, ići će na operaciju trećeg krajnika. Čekamo neko stabilno stanje, bez temperature. Može li u to vrijeme koristiti Aqua Maris kapi za nos? Operil su joj ograničili na 5 dana, poslije čega ne znam što činiti. Neko vrijeme sam joj ukapavala fiziološku, ali čini mi se da joj više ne pomaže.

Možete ukapavati Aqua Maris, ali, ako je preporuka ORL-a adenotomija, podvrgnite je zahvatu čim prije.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. sc. Mladen Peršić, dr. med.

Dojim 6-mjesečnu kćerkicu. Zbog upale sinusa, dobila sam antibiotik Amoxil. Liječnica mi je savjetovala i probiotik Normiu. Hoće li ta terapija štetno djelovati na dijete?

Mislim da je savjet Vaše liječnice vrlo dobar jer će moguće nuspojave antibiotika biti spriječene. Mogući učinak na dijete može biti samo pozitivan.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Mladen Peršić

Imam 10-mjesečnog sina kojeg dojim dvaput dnevno. Od rođenja siše jako brzo, da ne kažem pohlepno, pa mu mlijeko zna poteći kroz nosić. Poslije u nosu ima grudice ukiseljenog mlijeka koje mu smetaju. Ako mu ne očistim nosić, ne može disati ni zaspati. Zanima me mogu li mu nosić prije čišćenja ovlažiti Aqua Maris kapima za bebe?

Nema razloga ni kontraindikacija za davanjem Aqua Marisa prije čišćenja nosa. Ipak, savjetovao bih da se dijete hrani sporije (ako je to moguće) i možda češće u manjim količinama jer vjerojatno ima gastroezofagealni refluks koji je u toj dobi još fiziološki, ali može dovesti do ovakvih “problema”. Jasno, za ovakve smetnje nije potrebna nikakva posebna dijagnostika!

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Mladen Peršić

Moja je petogodišnja kći sklona upalama dišnih putova, što povezujem s njezinim boravkom u vrtiću. Često uz grlobolju ili curenje iz nosa dobije i proljev. Radi li se o virusima koji istovremeno napadaju i probavni sustav? Da li bi bilo dobro dati joj probiotik odmah na početku prehlade da bi se prevenirao proljev?

Virusi mogu biti uzrokom i probanih i respiratornih teškoća. Međutim, uz respiratorne se simptome često uzimaju lijekovi (nažalost, sve češće i antibiotici) koji dodatno mogu uzrokovati smetnje probavnog trakta zbog poremećaja crijevne flore. Iz tog je razloga neophodno uzimanje probiotika koji mogu djelovati i na poboljšanje respiratornih smetnji (ako probavnih i nema). Dakle, razmišljanje i želja za preventivnim uzimanje probiotika tijekom respiratornih tegoba u potpunosti je opravdana.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Imamo dva dječaka od 4 i 6 godina. Često su prehlađeni, curi im nos, boli grlo, a ponekad i uho. U nekoliko im je navrata izoliran streptokok u grlu. Najčešće se obojica razbole. Dobrog su apetita, razvijaju se u skladu s dobi. Imam osjećaj da se infekcije šire u vrtiću, ali kao moguće izvore zaraze ne isključujem ni djeda i baku. Moji se roditelji često, a primijetila sam da su i oni sada češće bolesni pa sam počela razmišljati da se ne „vrti” li se neki uzročnik među ukućanima? Bi li bilo dobro da i oni naprave brisove grla i nosa? Suprug i ja smo to obavili, nalaz je uredan.

Mislim da je uobičajeno u toj dobi imati česte virusne infekcije, posebice za “vrtićku” djecu. Mogućnost prijenosa od starijih osoba je mala, ali nije na odmet učiniti brisove ždrijela kako ste predložili. Što se tiče zdravlja vaše djece, ne mislim da se radi o neuobičajenoj ili opasnijoj situaciji.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.