Oko
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Potrebna mi je informacija o kapima za oči Latanox koje moram koristiti, a koje se do otvaranja trebaju držati u hladnjaku. Molim Vas da mi odgovorite hoće li se promijeniti sastav kapi budu li one sat, dva ili tri na višoj (sobnoj) temperaturi ? Drže li se kapi na niskoj temperaturi i prilikom distribuiranja u ljekarne ?

Poštovana gospođo,

kapi Latanox, koje su lijek za glaukom, do ljekarne se prevoze u hladnjaku. Do početka korištenja potrebno ih je čuvati u hladnjaku, a nakon otvaranja ostaju na sobnoj temperaturi. Ako ih trebate transportirati u roku od nekoliko sati, a temperatura je zraka viša od 8 °C, na dno kartonske vrećice stavite jedan zamrznuti gel omotan tkaninom, na njega malo papira te potom u papir zamotan Latanox. Na taj će način kapi biti u hladnoj sredini, a neće se smrznuti.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Poštovani, imam 80 godina. Uzimam tablete za povišeni šećer. Na dijeti sam i radi gihta. Imam kataraktu na oba oka. Da li bi mi Oculoplus kapsule pomogle? Kako se uzimaju?

Poštovana,

Oculo plus kapsule mogu usporiti napredovanje katarakte budući da sadrže snažne antioksidanse. Uzimaju se jednom dnevno. Savjetujem vam kompletan oftalmološki pregled da bi se ustanovio stupanj zamućenja leće. Budući da ste dijabetičar, pregled očne pozadine najmanje jednom godišnje je od izuzetnog značaja.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Poštovani, poslije 50-te godine primijetila sam da su mi oči „suhe“, da me peckaju. Nosim naočale radi dalekovidnosti. Povremeno koristim umjetne suze. Što mi vi savjetujete?

Sindrom suhih očiju čest je problem posebno u starijoj populaciji. Korištenje umjetnih suza, češće treptanje i ovlaživanje prostora mogu ublažiti smetnje. U svakom slučaju preporučam oftalmološki pregled da bi se ustanovio tip i stupanj težine stanja.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Moja majka ima 75 godina, uzima lijekove za glaukom. Redovito se kontrolira. Doktorica joj je rekla da joj je jedna leća lagano zamućena. Radi li se o početku katarakte? Može li je se usporiti luteinom ili omega 3?

Lagano zamućena leća označava početak nastanka mrene. S obzirom na godine Vaše majke, to i nije ništa neuobičajeno i zabrinjavajuće. Provedene studije govore da uzimanje luteina i omega 3 kapsula može usporiti napredovanje mrene.
Svakako preporučujem redovne kontrole zbog glaukoma.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Već duže vrijeme vodim razgovore s kćerkom (20 godina) jer želi laserski otkloniti dioptriju od -4. Mislim da to nije bezazlen zahvat i da nitko ne govori o komplikacijama pa se mladi ljudi tako lakomisleno odlučuju na zahvat. Ne znam kako da je od toga odgovorim. Imate li kakav prijedlog? Uz to, zanima me i uzima li se lutein u prevenciji bolesti starijih osoba tijekom cijele godine ili u kurama? Moj otac, koji ima 78 godina, uzima ga povremeno.

Svaki pacijent koji ima 18 godina i više i stabilnu dioptriju može biti pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ali je prethodno potrebno učiniti detaljan oftalmološki predoperativni pregled da bi se vidjelo postoje li neke kontraindikacije za zahvat. Dioptrija Vaše kćeri može se riješiti laserom. Kada govorimo o laserskom skidanju dioptrije, treba naglasiti da je to elektivan zahvat, odnosno zahvat koji bira i želi pacijent. Apsolutna je kontraindikacija ovom zahvatu keratokonus. To je bolest rožnice koju  karakterizira  tanka i deformirana rožnica. Ostale kontraindikacije su: glaukom, suho oko, trudnoća, aktivna bolest oka, aktivna autoimuna bolest, dijabetes. Komplikacije ovog zahvata mogu biti vraćanje dijela dioptrije (10% predoperativne) ili javljanje ožiljka koji se može razbistriti kapanjem kortikosteroidnih kapljica.

Što se tiče uzimanja luteina, preporučam uzimanje dva puta godišnje po tri mjeseca uz napomenu da jedna kura mora biti tijekom ljetnih mjeseci.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.