Oko – Page 2
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Imam 27 godina. Nosim naočale za kratkovidnost (dioptrija mi je -1) i više od 8 sati dnevno radim na računalu. Imam osjećaj da su mi oči suhe i jako umorne. Što da radim? Na Vašim sam stranicama vidjela Vizol kapi za oči. Savjetujete li mi da probam s njima ili da potražim umjetne suze?

Dugotrajan rad na računalu, kao i boravak u klimatiziranim prostorima, utječe na suzni film. Preporučujem korištenje umjetnih suza bez BAK konzervansa, učestalije treptanje i ovlaživanje prostora. Ako se smetnje nastave, savjetujem Vam oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Moja je majka bolovala od degeneracije žute pjege. Imam 62 godine, koristim naočale za čitanje i gledanje TV-a i nemam drugih problema. Zanima me bi li bilo korisno da preventivno uzimam preparat Oculoplus? Prijateljica mi kaže da joj je to savjetovao oftalmolog jer lutein povoljno djeluje na oko. Možete li mi reći usporava li gubljenje vida? Opterećena sam očnim problemima pokojne majke i mogućim nasljednim sklonostima.

Poželjno je nositi sunčane naočale jer prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje rožnice, leće i mrežnice. Nošenje sunčanih naočala koje prate oblik lica gotovo u potpunosti blokira UV zračenje. Ako ne možete steći naviku nošenja sunčanih naočala, nosite šešir ili šiltericu. Što se tiče suhoće očiju, ona je najvjerojatnije posljedica dugotrajna rada na računalu.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Moja starija sestra (70 godina) boluje od makularne degeneracije. Za razliku od mene, nikada nije pazila na prehranu. Uz to, cijeli život puši. Unatoč problemu, ne mijenja navike. Njezino me stanje jako brine. Osim što se hranim po mediteranskoj prehrani, uzimam omegu-3 i lutein. Redovito idem na medicinsku gimnastiku. Moj je vid zasad dobar, nosim naočale radi dalekovidnosti. Što vi mislite o utjecaju omege-3 i luteina na zdravlje oka?

Više studija pokazalo je pozitivno djelovanje luteina i Omege 3 na zdravlje očiju, a 2008. godine započela je velika studija pod nazivom AREDS2 koja istražuje upravo utjecaj luteina i omege-3 u liječenju makularne degeneracije i katarakte. Rezultati se očekuju tijekom 2013. ili 2014. godine.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Po savjetu oftalmologa, zbog kasne životne dobi preventivno uzimam lutein. S obzirom na to da zimi nema UV zračenja koje dodatno štetno djeluje na oči, mogu li tijekom zime pauzirati s uzimanjem luteina?

Lutein možete uzimati tijekom cijele godine, ali, ako ga uzimate radi prevencije, možete i pauzirati.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

U 60-oj sam godini. U posljednjih sam 10 dalekovidna. Naočale sam najprije koristila samo za čitanje (ruke su mi bile „prekratke”), a sada imam tri para. Jedne koristim za čitanje za blizu, druge za rad na računalu, a treće za gledanje TV-a. Bez naočala jedino hodam po vani i obavljam jednostavnije kućanske poslove. Po cijeli dan nosim, skidam, tražim odgovarajuće naočale pa sam počela razmišljati o tome kako si pojednostaviti život. Zanima me može li se moj problem riješiti „kombiniranim naočalama” koje u jednoj leći imaju 3 dioptrije. Razmišljala sam i o mekanim lećama koje bih stavljala i o operaciji skidanja dioptrije. Molim Vas da mi objasnite što bi na mome mjestu bilo nabolje učiniti.

Mislim da bi u Vašoj dobi najbolje bile progresivne naočale. S njima vidite dobro na svim udaljenostima. Ako se dioptrije želite riješiti operativnim putem, preporučila bih operaciju kojom se uklanja vaša leća, a umjesto nje se implantira multifokalna umjetna leća, čime dobivate dobar vid na svim udaljenostima.
Naravno, prije toga treba učiniti predoperativne oftalmološke preglede kako bi se utvrdilo jeste li kandidat za ovakvu vrstu leće.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.