Oko – Page 3
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Imam 30 godina, trudna sam 6 mjeseci. Zasad je sve u redu. Međutim, bliska prijateljica rekla mi je prije nekoliko godina da joj se pri napinjanju tijekom poroda jako pogoršao vid. Obje smo kratkovidne, ja mnogo više – trenutačna dioptrija na jednom mi oku iznosi -5, a na drugom -6. Može li se to pogoršanje kako izbjeći?

Savjetujem Vam pregled očne pozadine u midrijazi (proširenih zjenica) kako bi se detektirala potencijalno slaba mjesta na retini.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Imam 62 godine i uzimam lijekove za glaukom. Imam početak mrene na desnom oku. Što bih mogla uzimati od dodataka prehrani da izbjegnem komplikacije glaukoma i da usporim razvoj mrene?

Preporučujem Vam redovne oftalmološke preglede, kao i pridržavanje propisane terapije. Za usporavanje mrene možete uzimati formule koje su posebno pripravljene za oči. Savjetovala bih Vam i Mega Omegu 3 u kurama od 3 mjeseca i s pauzama od 3 mjeseca te stalnu upotrebu Oculoplus kapsula.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Moj suprug, 40-godišnjak, više od 10 sati dnevno provede za računalom. Kod kuće mu je razonoda gledanje TV programa što, vjerujem, dodatno opterećuje oči. Zasad dobro vidi i ne nosi naočale, no mislim da bi trebao zaštititi oči vitaminima, umjetnim suzama ili nečim trećim. Što Vi mislite?

Vaš je suprug u dobi kada se javlja potreba za naočalama na blizinu, ali je potrebno kontrolirati i očni tlak. Svakako preporučujem kompletan oftalmološki pregled koji će pokazati što je Vašem suprugu doista potrebno.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Već 5 godina zbog glaukoma uzimam Timalen kapi za oči. Redovito idem na kontrole kod oftalmologa koji nije razgovorljiv pa se ne usudim pitati ga o preparatu koji bi mi možda pomogao, a ne izdaje na recept. Radi se o Oculoplus kapsulama koje moj suprug koristi po preporuci liječnika jer ima makularnu degeneraciju. Zanima me bi li one i meni pomogle s obzirom na moju dob (78 mi je godina)?

Najvažnije od svega su redovne kontrole zbog glaukoma. Što se tiče Oculoplus kapsula, one sadrže lutein i zeaksantin koji mogu smanjiti rizik od nastanka i napredovanja degeneracije makule i staračke mrene. Slobodno ih možete uzimati.

Srdačan pozdrav,

dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Imam 63 godine. U posljednjih nekoliko godina povremeno osjećam suhoću oka. Još uvijek radim za računalom. Trebam li umjetne suze uzimati svakodnevno ili po potrebi, kad osjetim suhoću? Povremeno koristim i Vizol kapi. Nedavno sam bila kod oftalmologa koji mi je promijenio dioptrijske naočale, dok se na suhoću oka nije ni osvrnuo.

Bilo bi dobro da umjetne suze koristite svakodnevno zbog tipa posla kojim se bavite, a pogotovo u zimskim mjesecima kada većinu vremena provodimo u suhim, toplim prostorima.

Srdačan pozdrav,

dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.