Oko – Page 4
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Već 5 godina zbog glaukoma uzimam Timalen kapi za oči. Redovito idem na kontrole kod oftalmologa koji nije razgovorljiv pa se ne usudim pitati ga o preparatu koji bi mi možda pomogao, a ne izdaje na recept. Radi se o Oculoplus kapsulama koje moj suprug koristi po preporuci liječnika jer ima makularnu degeneraciju. Zanima me bi li one i meni pomogle s obzirom na moju dob (78 mi je godina)?

Najvažnije od svega su redovne kontrole zbog glaukoma. Što se tiče Oculoplus kapsula, one sadrže lutein i zeaksantin koji mogu smanjiti rizik od nastanka i napredovanja degeneracije makule i staračke mrene. Slobodno ih možete uzimati.

Srdačan pozdrav,

dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Navršila sam 61 godinu. Radim na računalu više od šest sati dnevno. Svijetlih sam očiju i nosim naočale za dalekovidnost. Na sistematskom pregledu oftalmolog je otkrio da mi se dioptrija u godinu dana pogoršala. Savjetovao mi je Vitalia oculoplus kapsule. Uzimam jednu dnevno. Trebam li ih preventivno stalno uzimati?

Za prevenciju mrene preporuča se uzimanje Vitalia oculoplus kapsula  dva puta godišnje po tri mjeseca, uz napomenu da jedna kura mora biti tijekom ljetnih mjeseci.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med

Već nekoliko godina koristim Timalen kapi za liječenje glaukoma. Imam 70 godina. Redovito idem na kontrole. Oftalmolog je zadovoljan nalazom. Nedavno sam pročitala članak o luteinu i njegovu zaštitnom djelovanju na oči? Bi li mi Vaš Oculo plus pomogao u prevenciji komplikacija od povišenog očnog tlaka?

Uzimanje luteina pomaže  u prevenciji i napredovanju degeneracije žute pjege i sive mrene no  nema dokaza da lutein utječe na prevenciju ili napredovanje glaukomske bolesti. Ono što Vam svakako savjetujem jest pridržavanje propisane terapije i redovne kontrole kod vašeg oftalmologa.

Srdačan pozdrav,
Maša Mikuličić, dr. med

Imam 42 godine i profesionalni sam vozač. Na dužim putovanjima ponekad osjećam peckanje, nelagodu u očima. Vid mi je dobar, redovito idem na sistematske preglede. Povremeno koristim umjetne suze, a ako mi se crvenilo ne povuče, koristim Vizol kapi. Najčešće nisam u mogućnosti javiti se oftalmologu pa su te dvije bočice uvijek sa mnom na putu. Što mi Vi savjetujete?

Kod vas se najvjerojatnije radi o blagoj iritaciji spojnice oka koja je provocirana klimom i dugotrajnom vožnjom prilikom koje rjeđe trepćemo. Naime, klima (suhi zrak ) i rjeđe treptanje utječu na kvalitetu suznog filma. Prilikom dužih vožnji možete koristiti umjetne suze da izbjegnete iritaciju oka. Ukoliko se oči ipak zacrvene – tada možete kratkotrajno koristiti Vizol kapi. Vizol stišće krvne žile na spojnici oka i na taj način oko bijeli. Ukoliko crvenilo potraje, ili se jave novi simptomi, preporučam oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med

Svakodnevno koristim računalo, tijekom cijelog radnog vremena. Primijetio sam da su mi oči suhe pa koristim umjetne suze. Ako se iritacija ne smiri, koristim i Vizol kapi. Zanima me je li to u redu. Ne stignem otići oftamologu.

Poštovani,

umjetne suze možete koristiti cijelo vrijeme, a povremeno i Vizol
kapi čija primjena ne bi trebala biti dulja od 4 dana, a ukoliko je
potrebno dulje liječenje može se nastaviti nakon pauze od 3-5 dana.
Ako crvenilo ne prolazi ili se jave neke nove smetnje, svakako Vam
savjetujem oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.