Ostalo
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Zanima me je li uistinu znanstveno ustanovljeno pozitivno djelovanje crnog vina (u maloj količini) na krvožilni sustav? Isto tako, zanima me bih li ja uz tabletu za tlak i srce mogao popiti 1 dl vina poslije ručka? Već 5 godina, otkad mi je otkriven povišeni tlak i ubrzani srčani ritam, nisam ni okusio alkohola. Međutim, prijatelji mi govore da pretjerujem. Hvala!

Poštovani, u literaturi postoji sve više istraživanja i dokaza koji doista pokazuju da male količine alkohola (1 – 2 dl bijelog ili crnog vina) pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, smanjuju učestalost infarkta srca i sl. Također, postoje i dokazi da je više od 2 dl dnevno štetno jer dovodi do povišenja krvnog tlaka i slabljenja srca u srčanih bolesnika. Pacijentima koji su do sada konzumirali vino kažem da je 1 dl dobar za srce, 2 dl je neutralno, a više od toga je štetno. Iznimka su bolesnici s napadima aritmija (fibrilacije atrija) povezanih s konzumiranjem alkohola i bolesnici s uznapredovalim srčanim zatajenjem kojima ipak ne preporučujem konzumiranje alkohola.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 35 godina. Težak sam oko 120 kg, imam visok tlak (105/160). Laboratorijskim pretragama utvrđena je bakterijska upala mjehura. Dobio sam lijek koji sada uzimam. Je li ta upala dovela do povišenog krvnog tlaka ili je u pitanju nešto drugo ? Koje pretrage trebam napraviti?

Poštovani,

čini se da imate prekomjernu tjelesnu težinu, no bez podatka o visini ne možemo to sa sigurnošću tvrditi. Ako Vam to nije problem, naknadno nam javite i svoju visinu kako bismo odredili Vaš indeks tjelesne mase. To je važno jer je prekomjerna tjelesna težina opterećenje i za zglobove i za krvožilni sustav i srce. To je često razlog zbog kojeg dolazi do povišenja krvnog tlaka, stoga predlažemo da pripazite na jelovnik i količinu unesene hrane. Usto, neophodno je smanjiti unos soli jer sol također povećava krvni tlak. Gotova hrana, suhomesnati proizvodi, grickalice, ali i slatkiši, sadržavaju veće količine soli koja štetno utječe na zdravlje. Nakon terapije kontrolirajte mokraću (bakteriološki nalaz) da vidite jeste li se riješili bakterijske upale. Ako duže vrijeme imate upalu mjehura i ako je ne liječite, može se proširiti na bubrege. Oni su vrlo osjetljivi i skloni trajnom oštećenju, što opet dovodi do povišenja krvnog tlaka. Predlažemo i da se svaki dan razgibate i prošećete jer sjedilački način života također loše utječe na tlak i tjelesnu težinu. U međuvremenu kontrolirajte krvni tlak – ako je i dalje povišen, potrebno je obaviti dodatne pretrage na koje će Vas uputiti Vaš obiteljski liječnik (KKS, urin, jetrene probe, urea, ekg…)

Pozdrav, zabrinuta sam za svog sina, 10 mu je godina. Postao je vrlo nemiran, dekoncentriran, zaboravljiv. Popustio je u školi. Konzultirala sam školskog psihologa koji mi je rekao da je to sve u granicama normale. Došla sam do podatka da omega 3 povoljno djeluje na psihičko stanje, da popravlja pamćenje, umiruje. Ribu nažalost jedemo samo jednom tjedno pa sam sigurna da omegu 3 ne unosimo dovoljno. Pokušat ću uvesti i laneno sjeme kao namaz na kruh. Da li savjetujete omegu 3 kao gotovi proizvod, dodatak prehrani?

Prije započinjanja dodatka omega 3 trebalo bi dijete pregledati i utvrditi moguće druge uzroke (npr. celijakija koja može ići samo s tim simptomima, ili bolesti jetre – M. Wilson…), a svakako bi trebao i pregled psihologa. Dodaci prehrani koje navodite nisu kontraindikacija, dapače, postoje brojni radovi koji govore o pozitivnim učincima omega3 kiselina na raspoloženje i koncentraciju, ali prvo je potrebno isključiti moguće organske ili psihogene uzroke smetnjama.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Poštovani, sada mi je 65 godina. Prije dvije godine u stresnom životnom periodu povisio mi se krvni tlak. Uzeo sam biljni preparat za smirenje, svakodnevno hodao oko sat vremena, smanjio unos soli u prehrani, odbacio cigarete, alkohol ne pijem, smanjio tjelesnu težinu i tlak se normalizirao. Povremeno ga kontroliram, ne prelazi 140/90. Osjećam se dobro. Da li sam na taj način riješio problem s tlakom?

Čestitam, to je jedini pravi način za snižavanje krvnoga tlaka, ali ujedno i najteži. Osim što ste snizili krvni tlak, na taj način smanjili ste vaš ukupni kardiovaskularni rizik što je mnogo bitnije od same vrijednosti krvnoga tlaka. Za sada je dovoljno povremeno mjeriti krvni tlak. Nažalost, starenjem krvne žile postaju kruće i moguće je da u budućnosti, unatoč navedenim mjerama, krvni tlak dodatno poraste (iznad 160/90) te je onda preporučljivo uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Zaključno, za sada ste riješili problem krvnog tlaka i samo nastavite s navedenim mjerama. Još jednom bravo!

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Suprugu (58 godina) su na sistematskom pregledu otkrili povišeni krvni tlak. Ima i desetak kilograma viška. Ostali su mu nalazi bili uredni. Liječnik mu je dao lijekove protiv visokog tlaka. Međutim, suprug je u uputi jednog lijeka vidio da je moguća nuspojava impotencija. Nema šanse da ga nagovorim na lijek. Postoji li neki prirodni način? Čitala sam da omega 3, ginko i glog povoljno djeluju na srce i snizuju tlak. Koji je Vaš savjet?

prirodni načini snižavanja krvnog tlaka kojima bi obavezno trebalo započeti liječenje uključuju izbjegavanje dodatka soli u prehrani, reguliranje tjelesne težine i redovitu tjelovježbu. To je ujedno i najefikasniji i najbolji način rješavanja povišenoga krvnog tlaka. Ako navedene mjere ne dovedu do povoljnih rezultata, onda se uvodi medikamentozna terapija. Postoji šest osnovnih skupina lijekova kojima se služimo za liječenje povišenoga krvnog tlaka. Jedna od tih skupina su beta-blokatori čija nuspojava može biti impotencija. Suprugu se može preporučiti neki lijek iz ostalih pet skupina koji nema navedenu nuspojavu. Ostali preparati (ginko, omega 3 i sl.) ne snižavaju krvni tlak.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.