Ostalo – Page 2
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Imam 67 godina. Osim reumatskih tegoba, zdrav sam. Neki sam dan pročitao članak u kojem stručnjaci tvrde da bi svim starijim osobama trebalo dati lijek za snižavanje krvnog tlaka, bez obzira na to imaju li visoki krvni tlak ili ne. To me zbunilo jer svi lijekovi imaju nuspojave. Što Vi mislite o tome?

Lijekovi za povišeni krvni tlak preporučuju se samo osobama s povišenim krvnim tlakom nakon što primjena općih mjera u trajanju od nekoliko mjeseci ne dovede do regulacije krvnog tlaka. Ono što se razlikuje jest razina krvnog tlaka koji treba snižavati ovisno o pridruženim bolestima. Osobama koje nemaju drugih bolesti preporučuje se razina krvnog tlaka < 140/90 mmHg. Međutim, ako je osoba bubrežni bolesnik, ako je preboljela moždani ili srčani udar, ima šećernu bolest s nekom komplikacijom, preporučuje se mnogo stroža kontrola krvnog tlaka i vrijednosti od < 120/80 mmHg. Prema tome, ako nemate pridruženih bolesti i ako Vam je krvni tlak manji od 140/90 mmHg, ne savjetujem Vam lijekove za sniženje krvnog tlaka.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 35 godina. Zbog ponovljenih kratkotrajnih gubitaka svijesti i niskog tlaka, preporučen mi je tilt-up test. Možete li mi objasniti o kakvom se testu radi?

Tilt-table test jest test kojim se pokušava izazvati refleks gubitka svijesti u osoba za koje se smatra da imaju refleksne nesvjestice (tzv. neurokardogene sinkope). Test je bezbolan, a sastoji se u tome da legnete na poseban stol koji se može uspraviti i koji ima pojaseve za fiksaciju u slučaju da, ako izgubite svijest, ne padnete i ne ozlijedite se. Nakon što Vas se priveže, ispravit će Vas se na položaj od oko 60-70 stupnjeva i tijekom 45 minuta mjerit će Vam se krvni tlak i pratiti rad srca na monitoru. Test se prekida ako izgubite svijest ili nakon 45 minuta ako se ništa ne desi. Neki protokoli koriste i davanje lijekova, npr. nitroglicerina, pod jezik nakon oko 20 minuta (od njega možete imati laganu glavobolju). Ako izgubite svijest, test je pozitivan i time se dokazuje da su nesvjestice refleksne prirode. Ako je test negativan, nema nekog značenja. Zaključno, test je bezbolan, ali može biti neugodan ako izgubite svijest.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 60 godina. Već 15 godina imam povišeni krvni tlak zbog čega uzimam antihipertenzive. Nedavno mi je otkriven tumor nadbubrežne žlijezde. Čekam operaciju. Zanima me hoću li odstranjenjem nadbubrežne žlijezde trajno regulirati tlak ili ću i dalje uzimati antihipertenzive? Liječnik mi je rekao da se može napraviti klasična ili endoskopska operacija. Što Vi mislite? Koje su prednosti, odnosno nedostaci, tih oblika operacija?

Postoji više vrsta tumora nadbubrežne žlijezde. Ako je tumor aktivan i luči tvari koje povisuju krvni tlak, onda će odstranjenjem tog tumora doći i do regulacije tlaka. Međutim, može se raditi i o neaktivnom tumoru ili o tumoru koji luči neke druge supstance i tada neće doći do regulacije tlaka – na žalost, većina tumora spada u ovu skupinu. Endoskopska (pretpostavljam laparoskopska) operacija nudi prednost manjeg reza i mnogo bržeg oporavka za pacijenta. Klasična operacija nudi bolji pregled za kirurga i mogućnost radikalnijeg odstranjenja tvorbe, o čemu odlučuje kirurg. Može se i desiti da kirurg započne s endoskopskom operacijom, ali se zbog nekog razloga (krvarenje ili intraoperativni nalaz) mora prebaciti na klasičnu operaciju.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 28 godina. Na sistematskom pregledu ustanovljen mi je ubrzani puls, 100 otkucaja u minuti. Krvni je tlak uredan (osim što je ujutro, odmah nakon buđenja, niži), hormoni štitnjače u granicama normale, nalaz EKG-a uredan, kao i Holter. Ne pijem više crnu kavu ni kola napitke. Budući se osjećam dobro, trebam li uopće piti lijekove za regulaciju pulsa?

Na ubrzani puls bez određenog razloga češće nailazimo kod mlađih djevojaka koje inače imaju zdravo srce (obradu radimo da bismo isključili neku bolest). Liječenje preporučujem samo ako osoba ima nekakve tegobe poput lupanja srca ili zaduhe. Takvo stanje često pokušavamo objasniti povećanom razinom stresa, a sklonije su mu tzv. vegetativno labilne (osjetljive) osobe iako to nije znanstveno dokazano. Ono najčešće vremenom prođe. Ako imate zaduhu ili slabije podnosite napor, u svakom bi slučaju bilo korisno napraviti i ultrazvuk srca.

Srdačan pozrdav,

Sandro Brusich, dr. med.

Nedavno sam otišao u mirovinu, 65 mi je godina. Od tada su počeli moji problemi s povišenim tlakom. Čini mi se da mi srce počne lupati čim dođem u ambulantu, a tlak rasti u visine. Pokušao sam svojoj doktorici objasniti kako se osjećam, ali ona inzistira da uzimam lijekove i prije obrade. Može li tlak porasti zbog straha od pregleda?

Povišeni krvni tlak koji se javlja samo tijekom posjeta liječniku zove se “hipertenzija bijelog mantila”. Ovo je stanje poznato i dokazano, no ne javlja se onoliko često koliko bi to bolesnici htjeli. Vjerujem da Vaša liječnica to zna. Međutim, mnogo je više osoba koje imaju blago povišeni krvni tlak koji kod liječnika dodatno skoči iznad razine koju inače imaju kod kuće pa vjerujem da liječnica misli da je to stanje i kod Vas. Da biste riješili dilemu, možete napraviti pretragu koja se zove KMAT – kontinuirano mjerenje tlaka kroz 24 h – i kojom ćete objektivno dokazati koliki je Vaš dnevni raspon tlaka.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.