Ostalo – Page 3
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Moj brat ima 45 godina. Zbog nepravilnog rada srca bio je na obradi. Rečeno mu je da boluje od WPW sindroma. Možete li mi objasniti o čemu se radi? Brat je shvatio da se radi o jako teškoj dijagnozi. Prestrašen je.

WPW sindrom spada među sindrome preekscitacije. To je bolest u kojoj postoji anomalni spoj između pretklijetki i klijetki u srcu te se impuls ne širi normalnim putem kroz srce. Većina tih osoba nema tegoba, dok manji broj ima napade aritmija. Među osobama koje imaju aritmije većina ima manje opasne aritmije, a samo mali broj osoba ima po život opasne aritmije. Znakovi upozorenja koji zahtijevaju obradu i liječenje su napadi brzog lupanja srca praćeni omaglicama ili gubitkom svijesti – u tom bi se slučaju trebao javiti kardiologu aritmologu. Liječenje se sastoji od uzimanja lijekova ili, po potrebi, elektrofiziološkog liječenja tijekom kojeg se strujom “sprži” taj aberantni tračak.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 32 godine. Unatrag 10-ak godina osjećam da svi moji problemi, ali i ugodna iznenađenja, „prolaze” kroz srce. Ako se uznemirim, preplašim, razveselim, rastužim, uvijek se i srce uzlupa. Puls mi je inače malo brži, oko 85 otkucaja/min. Nekoliko sam puta radila EKG koji je bio u granicama normale, kao i ostali laboratorijski nalazi. Glupo mi je piti tablete za smirenje srca. Postoji li neki prirodni način? U posljednje vrijeme, kad osjetim da mi je puls ubrzan, izvedem kraću vježbu disanja (sporo, duboko disanje) i to mi pomaže. Do toga sam došla spontano, nitko mi to nije savjetovao, pa me zanima postupam li ispravno?

Sve su mjere koje vam pomažu pri smirivanju i rješavanju stresa dobre i slobodno ih možete nastaviti primjenjivati. Poznato je da su u žena tjelesne manifestacije kao posljedica stresa mnogo učestalije. One se najčešće manifestiraju kao stezanje u prsima, lupanje srca, nedostatak zraka, trnuće raznih dijelova tijela, bolovi u želucu i slično. Ima i slučaja kada one dovedu i do jasnih promjena u EKG-u koje mogu sličiti promjenama “pravih” srčanih bolesnika. Osim mjera koje provodite, preporučujem i fizičku aktivnost koja često dovodi do oslobađanja od stresa i smanjivanja tegoba.<br /> <br /> Srdačan pozdrav,<br /> <br /> Sandro Brusich, dr. med.

Moj se 12-godišnji sin u posljednje vrijeme žali na bolove u koljenima. Ne povezuje ih s naporom (tjelovježbom u školi). Koljena mu nisu otečena. Stariji članovi obitelji pate od reumatskih bolesti pa me uhvatila panika događa li se to i njemu. S druge strane, načula sam da za vrijeme rasta djeca mogu osjećati bolove u nogama. Što mi je činiti?

Bolovi u nogama (zglobovima) često se mogu javiti u djece tijekom rasta i zovemo ih bolovima rasta. Međutim, s obzirom na porodičnu anamnezu, mislim da je neophodno da ga pregleda pedijatar (“njegov” liječnik). Mislim da treba učiniti i osnovne pretrage koje Vaš liječnik zna. U slučaju da laboratorijske pretrage ne budu uredne i/ili da se smetnje pojačaju, obratite se pedijatru reumatologu na Klinici za dječje bolesti.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Mladen Peršić

Prije nekoliko sam mjeseci darovala bubreg svom 12-godišnjem sinu. Operacija je protekla dobro, kao i poslijeoperacijski tijek. Od rođenja je imao problema s bubrezima. Psihički se dobro razvijao, odličan je učenik, ali zaostajao je u rastu pa je sad visok poput 6-godišnjaka. Nije bio na dijalizi. Laboratorijski nalazi krvi, urina, kreatinina, SE popravili su se odmah poslije operacije. Zanima me hoće li narasti?

Postoji velika mogućnost da se radi o tzv. renalnom nanizmu. Drugim riječima, kod svih kroničnih bolesti, pa tako i kod kroničnih bubrežnih bolesti, može doći do usporenijeg rasta. Ako se stanje poboljšalo, treba vremena da se vidi hoće li doći do ubrzanijeg rasta do normalne visine ili će se tražiti drugi uzroci slabijeg rasta, što je, po mom mišljenju, manje moguće.

Srdačan pozdrav,

Imam 45 godina. Prije 6 mjeseci dobila sam Atenolol tablete zbog ubrzanoga srčanog ritma. Srčani se rad stabilizirao. Tlak mi je nešto niži nego prije terapije. Osjećam li zbog toga umor i pospanost? Hoću li ih doživotno morati uzimati?

Kao i ostali lijekovi iz skupine beta-blokatora, Atenolol može izazivati osjećaj umora i pospanosti, pogotovo ako je istovremeno krvni tlak niži. Ako je doza mala (12,5 – 25 mg) lijek se može probati ukinuti, a ako je doza viša, onda najprije prepoloviti dozu. Ukidanje lijeka ovisi o više čimbenika: ako je ritam normalan i samo ubrzan – odluka o ukidanju ovisi o tegobama bolesnika, to je simptomatska terapija. Ako je u podlozi neka srčana bolest kao angina pektoris, zatajenje srca, onda bi lijek ipak trebalo zadržati u terapiji.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.