Ostalo – Page 4
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Moja je majka bolovala od angine pektoris, a nakon nekoliko godina imala je i srčani infarkt od kojeg se oporavila. Umrla je od moždanog krvarenja nakon 2 godine. Meni su 62 godine. Proteklih 5 godina uzimam terapiju za povišeni krvni tlak koji je uglavnom u prihvatljivim granicama. Međutim, počeo sam se opterećivati razmišljanjem o naslijeđu i o tome kolika je vjerojatnost da i ja, kao i moja majka, obolim od infarkta, odnosno moždanog inzulta. Je li taj strah osnovan ili je samo plod moje panike?

Genetika je jedan od čimbenika koji povisuje rizik za navedene bolesti ali ako su ostali rizikočimbenici uredni (tlak, masnoće, pušenje), onda je ukupni rizik maleni. On se može i izračunati iz tablica. Posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Nakon operacije kuka dobila sam trombozu lijeve potkoljenice. Već godinu dana uzimam Pigrel tablete. Redovito se kontroliram kod flebologa. Sada ne osjećam bolove, samo zatezanje u potkoljenici. Hoću li s vremenom prestati uzimati Pigrel? Može li se cirkulacija potaknuti na neki prirodniji način?

S obzirom na to da je tromboza bila potaknuta operacijom i mirovanjem i da niste imali komplikacija, terapija će se s vremenom vjerojatno moći ukinuti. To mora odlučiti liječnik koji vas vodi, a odluka ovisi o vašem riziku od komplikacija i nalazu ultrazvuka potkoljenice. Cirkulacija se potiče tjelovježbom – šetnjom – i ostalim mjerama koje vam preporuči flebolog koji je više upućen u navedeno liječenje (toplo-hladne kupke, elastične čarape i sl).

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 55 godina. Na sistematskom pregledu ustanovljena mi je „masna jetra”. Nisam teže bolovala, rijetko sam uzimala lijekove. Laboratorijski su nalazi uredni. Ne osjećam smetnje probavnog sustava. Pazim na prehranu, obroci su mi redoviti, volim mediteransku kuhinju. Od alkohola konzumiram isključivo vino, i to prigodno (uz obiteljske proslave), ne više od 1 dcl. Na internetu sam pronašla podatak da je masna jetra česta u kroničnih alkoholičara. Možete li mi objasniti o čemu se radi? Trebam li napraviti neku dodatnu pretragu?

Masna jetra nije isključivo vezana uz prekomjernu konzumaciju alkohola. Dapače, često se javlja i kod osoba koje minimalno ili uopće ne piju alkohol pa se ta bolest još i naziva nealkoholni steatohepatitis (engleska kratica: NAFLD). Brojni su mogući uzroci, a često je vezana uz prekomjernu tjelesnu masu, poremećene vrijednosti masnoća u krvi, šećernu bolest ili virusne bolesti jetre. Ako su rutinski nalazi jetrene funkcije uredni, nije nužna daljnja obrada, ali treba vidjeti što je s tjelesnom masom i kakve su Vam masnoće u krvi. U principu, bolest je relativno bezopasna i ne dovodi do težih posljedica ako osnovni uzrok nije alkohol ili virusna bolest.

Srdačan pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser

Imam 50 godina. Više od 5 godina imam problem s kondilomima koji se vraćaju unatoč terapiji (podofilin, elekrokauterizacija). Cijelo to vrijeme nisam u vezi jer se bojim da ću zaraziti partnericu pa onda ona mene i da će se infekcija vrtiti u krug. To me dovelo u stanje apatije. Kako da riješim svoj problem?

Ako i dalje imate vidljive kliničke manifestacije bolesti, potrebno ih je liječiti elektrokauterizacijom, krioterapijom ili primjenom nekoga lokalnog pripravka. Nova lokalna terapija uključuje i imunomodulatore poput imiquimoda. Glede prijenosa infekcije, tijekom spolnog odnosa treba koristiti kondom.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Marija Kaštelan

Mojoj sestri je 30 godina. Ima cistu na hipofizi. Prije godinu i pol rodila je sina. Izdajala se šest mjeseci jer beba nije prihvatila sisanje. Zatim je u bebinu prehranu uvela adaptirano mlijeko. Ubrzo je primijećeno da dijete zaostaje u rastu za svojim vršnjacima. Ne hoda, ali samostalno sjedi, prati predmete i osobe. Je li bolest hipofize moje sestre uzrok djetetova sporijeg rasta i razvoja? Redovito ga vodi na preglede kod pedijatra, obavljene su i neke dodatne pretrage, ali mojoj sestri nitko nije objasnio stanje djeteta niti dao prognozu.

Vaše je pitanje presloženo da bi se odgovorilo na ovaj način. U svakom slučaju, Vašem je nećaku potrebna kompleksnija, vjerujem i bolnička, obrada (kod supspecijalista gastroenterologa).

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.