Ostalo – Page 5
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Na Vašim sam stranicama pronašla MegaOmegu3, pripravak koji povoljno djeluje na krvožilni sustav. Moja ga majka (65 godina) uzima tri mjeseca, potom pauzira tri mjeseca pa opet tri mjeseca uzima pripravak. S obzirom na to da uopće ne jede ribu, ne znam je li to dovoljno omege 3 za preventivu? Što joj savjetujete od prirodnih lijekova?

Vitalia MegaOmega3 je odličan pripravak za prevenciju bolesti krvožilnog sustava i neka ga slobodno nastavi uzimati. Ako su vrijednosti kolesterola i triglicerida uredne, ne bih preporučivao druge pripravke, već samo pravilnu prehranu.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 70 godina i već tri godine, od prijetećeg infarkta, uzimam Pigrel tablete. U međuvremenu sam smršavio, promijenio način prehrane, fizički se aktivirao te lijekovima stabilizirao krvni tlak. Moram li doživotno uzimati antikoagulans? Dobro ga podnosim, ali moram obaviti test stolice na prikriveno krvarenje u okviru preventivnog pregleda za rano otkrivanje karcinoma crijeva pa tri dana ne smijem uzimati lijek. Hoće li mi to naškoditi?

Prema smjernicama Europskoga kardiološkog društva, na kojima se temelje i hrvatske smjernice za liječenje srčanih bolesnika, uzimanje Pigrel tableta nakon akutnoga koronarnog sindroma (prijetećeg infarkta) indicirano je u trajanju od godine dana, nakon čega se uzimanje može ukinuti. No, kardiolozi ih na kontrolama često ne ukidaju ako ih bolesnici dobro podnose jer nema jasnih studija o njihovu učinku nakon godine dana, odnosno nema rezultata o tome je li bolje piti ga ili prestati s uzimanjem. U Vašem bih ih slučaju ukinuo jer smatram da niste bolesnik visokog rizika.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 62 godine. Visoka sam 170 cm, a teška 66 kg, opseg struka iznosi 86 cm. Osim blažih reumatskih tegoba, zdrava sam. Primjećujem da mi se tlak u posljednje dvije godine lagano povisio. Ranije sam bila niskotlakašica, a sada se ne spušta ispod vrijednosti od 130/90. Međutim, u ekstremno stresnim situacijama zna se povisiti i na 140/100. To osjetim kao pritisak u ušima i toplinu u obrazima. Smirim se vježbama disanja i eventualno Valeral kapima pa se i tlak spusti na 130/90. Svakodnevno vježbam (za jačanje mišića i istezanje), brzo hodam i trudim se zdravo hraniti. Zanima me jesam li u rizičnoj skupini za srčano oboljenje?

Teško mi je procijeniti vaš ukupni kardiovaskularni rizik jer nemam dovoljno podataka. Normalno je da 5 – 10 godina nakon menopauze u žena počinje rasti krvni tlak i rizik se izjednačava s onim muške populacije. Tjelesna težina vam je normalna, opseg struka ne prelazi 88 cm, krvni tlak većinom nije visok i redovito se krećete, što upućuje na to da nemate povišeni kardiovaskularni rizik. Dodatni čimbenici rizika koje treba uzeti u obzir su pušenje, genetska sklonost (bliski član obitelji koiji je imao infarkt miokarda ili moždani udar – muškarci mlađi od 55 i žene mlađe od 65 godina), masnoća u krvi, šećerna bolest, pravilna prehrana.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Imam 70 godina. Već 20-ak godina uzimam lijekove za povišeni tlak i za srce. U mladosti sam i prekomjerno pio. Kardiolog mi je rekao da bolujem od kronične kardiomiopatije. Možete li mi objasniti o čemu se radi?

Poštovani,

kardiomiopatija je opći pojam kojim označavamo bolest srčanog mišića, a najčešće se manifestira uvećanjem srca koje se slabije stišće. Najčešći uzroci su: ishemijska bolest srca (začepljenja ili suženja krvnih žila srca), toksični (najčešće dugotrajno konzumiranje većih količina alkohola) ili prirođeni. Osim samog termina, bitna je i težina bolesti – potrebno je obaviti ultrazvuk srca kojim se određuje istisna frakcija (snaga kontrakcije – u nalazu je označena u postocima), veličina srca, kompetentnost zalistaka (propuštaju li i u kojem stupnju) i sl. Kardiomiopatija, ako nije jako uznapredovala, može se uspješno liječiti promjenom stila života i lijekovima koje treba uzimati cijeli život.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

U trudnoći mi se povisio krvni tlak. Nastavila sam uzimati lijekove i nakon poroda. Zanima me je li trudnoća bila „okidač“ za javljanje povišenog tlaka (imam tlakaše u obitelji) ili je to posljedica debljine (dobila sam 25 kg). Od straha i ne pomišljam na drugu trudnoću. Unaprijed hvala.

Poštovana,

u trudnoći se događaju velike promjene u organizmu trudnice.
Volumen krvi se povećava, osobito na račun plazme, tako da imamo
relativnu anemiju u krvnoj slici zbog veće količine tekućine.
Također, dolazi i do hormonskih promjena, promjena u funkciji
bubrega i sl. Te sve promjene mogu dovesti i do zadržavanja
tekućine u tijelu uz povišenje krvnog tlaka i dobivanje na težini.
Nakon poroda u većine žena dolazi do postupne normalizacije krvnoga tlaka kroz period od nekoliko mjeseci. Vrlo je bitno ponovno
postizanje normalne tjelesne težine i redovito kretanje (30 – 45
min hodanja dnevno – ne mora biti u komadu). Takve osobe su
sklonije ponovnom visokom tlaku u sljedećoj trudnoći. Ako tlak
zaostaje nakon trudnoće duže od 6 mj., znači da je on uzrokovan
drugim mehanizmima a ne trudnoćom, tj. prekomjernom tjelesnom
težinom, slanom ishranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i sl.
Trebalo bi djelovati na navedene čimbenike da bi se tlak
normalizirao.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.