Probava
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Imam 45 godina i prije tri godine operiran sam zbog perforacije vrijeda na želucu i obilna krvarenja. Tom mi je prilikom odstranjeno 2/3 želuca. Otada jedem manje obroke više puta na dan i nemam želučane smetnje. Međutim, poslije ručka osjetim umor i pospanost pa sam prisiljen odspavati jedan sat . To si mogu priuštiti jer imam privatnu tvrtku pa poslije odmora nastavim raditi do navečer. Prije nekoliko sam dana to spomenuo svojoj liječnici koja mi je rekla da poslije jela nikako ne bih smio „u horizontalu” jer će mi se proširiti hijatalni otvor. Uistinu me uplašila jer GERB je ozbiljno stanje. Što mi savjetujete?

Vaš osjećaj nakon jela rezultat je prilagodbe organizma na novu “fiziologiju”, tj. na činjenicu da nemate znatan dio želuca. U Vašem slučaju izostaje uobičajena obrada hrane u želucu pa ona brzo dolazi u tanko crijevo (ovisno o vrsti hrane, radi se o razdoblju od jednog do tri sata), rezultat čega je to da Vaš organizam katkad reagira na opisani način. To je uvjetovano povećanim lučenjem inzulina i padom razine šećera u krvi. U nekih ljudi to može imati i drastičnije oblike pa nastaju prave hipoglikemije s preznojavanjem, lupanjem srca i nesvjesticom. Što se tiče “horizontale” ,Vaša liječnica ima pravo jer ležanje može pogodovati vraćanju hrane u jednjak. Međutim, ako nemate osjećaj vraćanja kiseline kada legnete, mislim da se ne trebate plašiti GERB-a. Dakle, ako Vam umor nakon obroka predstavlja problem, a nemate osjećaj pečenja i podrigivanja kada legnete, mislim da možete nastaviti s uobičajenom praksom “horizontale”.

Srdačan pozdrav,

dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Zdravo, povremeno imam problema sa candidom pa stalno koristim Canestea ili nesto slično, ali nikad nisam probala da to saniram s probiotokom. Molim vas recite mi kako bi oni pomogli mojim problemima i ukoliko počnem tu terapiju – koliko vremena se pije? Isto htjela bih da znam da li je s ovom terapijom moguće povećanje kilaže? Hvala Vam puno

Poštovana,

infekcija s kandidom se često vraća, jer kandida je normalna stanovnica u rodnici i crijevu. Međutim, u nekim situacijama naglo se razmnoži, poremeti mikrofloru u rodnici i crijevima te izazove upalu. Liječenje je dugotrajno, zahtjeva puno strpljenja, promjene navika, smanjenje stresa. Neophono je provesti strogu antikandida dijetu (izbaciti šećer, bijelo brašno, slatkiše, med, suhomesnate proizvode, kvasac, suho voće, alkohol). Lactogyn kapsule uzmite 2×1 mjesec dana, a zatim 1×1 jos 2 mjeseca. Naravno, to je pomoćna terapija uz lijekove koje ćete dobiti od ginekologa. Morali bi odustati od spolnih odnosa barem 4 tjedna. Vaš partner bi trebao koristiti kremu Canesten, za vanjsku primjenu kako je opisano u uputi. Svaki puta kada uzimate antibiotik poželjno je da uzimate i probiotik (Nprmia 2×1 – 2 sata prije ili poslije antibiotika) da se održi normalna flora u crijevima. Jer, ako se ona naruši dolazi do problema i u rodnici (blizina). Lactogyn kapsule nemaju utjecaj na povišenu tjelesnu težinu.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Molila bih vas za kratki savjet u vezi Prolife kapsula. Naime, planiram ih dati svojem 1,5 god. djetetu s obzirom da je trenutno na antibiotiku, pa da se malo probavni sustav „oporavi“. S obzirom da ne znam kakvog je okusa Prolife u bočicama i da li bi mi to htio popiti, mislila sam kupiti kapsule i otopiti u čaju ili soku. Da li se time smanjuje učinkovitost proizvoda? Koliko dugo se mogu koristiti Prolife proizvodi, odnosno da li napraviti jedan tretman u određenom vremenskom trajanju ili uzimati po potrebi?

Poštovana,

Prolife probiotik je svojim oblikom namijenjen određenom uzrastu i načinu primjene. Za djecu je namijenjena suspenzija koju možete pomješati s čajem (rashlađenim na sobnoj temperaturi, visoka temperatura bi uništila probiotik). Probiotik u prahu je zaštićen kapsulom s razlogom, pa se ne savjetuje otvarati je. Za vašeg sina je dovoljan sadržaj jedne bočice, pomiješajte je s pola decilitra čaja kojeg dijete inače pije, ponudite mu pola sata prije doručka. Bilo bi uputno da terapija taje 10 dana.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Pozdrav, godinama se mučim s opstipacijom. Navršila sam 42 godine. Na poslu sjedim, vozim se na posao duže vrijeme, premalo se krećem. Što se tiče prehrane mislim da sam napravila sve što se savjetuje (tekućina, voće, povrće).Kolegica mi je rekla da je taj problem riješila s probioticima. Ima ih puno, ne mogu se odlučit. Pročitala sam članak o Normiji.Da li je savjetujete i kod opstipacije?

Kronična opstipacija je jedan od najteže rješivih problema u gastroenterologiji. Nakon higijensko-dijetetskih mjera, koje ste već kako čitam promjenili, ostaju medikamentozna sredstva. Njihov je problem stimulacija stolice na ne baš fiziološki način tako da ih treba izbjegavati ili primjenjivati u najmanjoj mogućoj mjeri. Probiotici također imaju mjesto, a smatra se da su puno fiziološkiji nego laksativi. Iako je njihovo područje primjene puno izraženije u slučaju proljeva, pokazalo se da mogu pomoći i kod opstipacije. Preporučio bih Vam uzimanje Normie kroz 30 dana, a to se može ponoviti 3 do 4 puta godišnje.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Poštovani, imam 35 godina. Za čir na želucu sam dobio trojnu terapiju antibiotika jer je pronađen Helicobacter pilory. Osjećam se bolje, ali, poremetila mi se stolica. Češće imam potrebu što me smeta na poslu. Da li bi mi pomogao probiotik? Koji? Kako ga trebam uzimati? Prijatelj mi kaže da je kasno, da sam ga trebao uzimati za vrijeme antibiotika.

U današnje vrijeme sve je više dokaza da se uz trojnu terapiju za eradikaciju H.pylori trebaju uzimati probiotici kako bi ublažili disbalans u crijevnoj flori uzrokovan uzimanjem dvije vrste antibiotika. Nikako nije kasno i da sada uzmete Normiju 2×1 kroz 30 dana i mislim da će Vam to izregulirati stolicu.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.