Probava – Page 2
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Imam 55 godina. U 2 sam navrata liječen sam radi Helicobacter pilory s tri antibiotika. Teško sam ih podnio. Mjesecima poslije me mučila žgaravica, povremeno proljev. Liječnica opće prakse je zaključila da su mi antibiotici uništili crijevnu floru. Rekla mi je da uzmem probiotik. U ljekarni su mi dali Normia kapsule. Pio sam ih tjedan dana 2×1, a poslije 1×1 još dva tjedna. Sada se puno bolje osjećam. Stolica se normalizirala, a žgaravica me manje muči (kada pojedem neku težu namirnicu). Da li sam trebao duže uzimati probiotik? Mogu li tu kuru ponoviti?

Obično preporučam liječenje Normiom u trajanju od oko 30 dana 2×1 na dan. Ukoliko je pacijent imao pozitivan odgovor na terapiju, a tegobe mu se vrate, nakon nekog vremena dobro je ponoviti kuru liječenja  Normiom 3 do 4 puta godišnje. Inače, trojna terapija za eradikaciju Helicobacter pilory većini je pacijenata teško podnošljiva tako da ja rutinski propišem Normiu tijekom i nakon provedene antibiotske terapije.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Moja majka je u dobi od 65 godina oboljela od karcinoma debelog crijeva. S anusom praeterom je doživjela 86 godina (umrla je od moždanog krvarenja). Ja sam sada blizu 60-te, a još nisam napravio kolonoskopiju. Bojim se. Tko god je bio na tom pregledu se žalio na bolove. Može li se to napraviti u anesteziji? I gdje u Zagrebu? Nemam smetnje s probavom. Osjećam se zdravo.

U brojnim europskim zemljama probir za kolorektalni karcinom počinje u 50-toj godini života bez obzira na postojanje bolesti u obitelji. Po tome ste vi svakako kandidat za kolonoskopiju obzirom na vašu dob. Ukoliko je član bliže obitelji imao karcinom debelog crijeva iza 60-te godine – to se ne smatra dodatnim rizikom. Dodatni genetski rizik postoji za one osobe koje su u obitelji imale slučajeve karcinoma prije 50-te godine i tada se preporuča probir pet godina ranije nego se pojavio karcinom u obitelji (npr. oboljeli član je u trenutku dijagnoze imao 40 godina, njegova djeca trebaju na kolonoskopiju u 35-toj godini). Možete se javiti u neki od Kliničkih zavoda za gastroenterologiju većih zagrebačkih bolnica.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Imam 36 godina. Više puta sam liječena radi Helicobacter pilory. Svaki put sam dobivala jake antibiotike. Poslije njih sam u pravilu imala problem s kandidom. Imam osjećaj da sam u začaranom krugu. Jer, kad se riješim kandide, vrate mi se tegobe vezane uz Helicobacter p. (mučnine, nadutos, žgaravica, bolovi u žličici i trbuhu). Pri zadnjoj kuri antibiotika uzela sam probiotik Normiu, u trajanju od dva tjedna. Da li sam probiotik trebala uzimati duže? Može li se s probiotikom predozirati? Zanima me od kuda dolazi Helicobacter? Da li se mogu zaraziti od partnera ili mogu njemu prenijeti?

Normiu obično preporučujemo kroz 30 dana ukoliko se uzima uz trojnu terapiju za eradikaciju H. Pylori, a u principu se ne možete predozirati, pogotovo ne u smislu predugog uzimanja. H.pylori infekcija je vrlo česta i smatra se da je u Hrvatskoj njome inficirano oko 65-70% odraslih ljudi. Prenosi se kontaktom tako da su članovi iste obitelji često svi zaraženi. Potrebno je reći da pozitivnost na HP ne znači nužno da se ista mora eradicirati (piti terapiju) i da je ona uvijek odgovorna za simptome u probavnom traktu. Također je upitno kojim ste načinom (testom) dokazali pozitivan nalaz. Valja istaći da je serološko testiranje (davanje uzorka krvi ) nepouzdano i da ga ne bi trebalo rabiti jer je često lažno pozitivno.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Zbog posla unatrag godinu dana često putujem. Obroci su mi neredoviti. Često jedem u restoranima. Trudim se jesti redovito voće. Poremetila mi se i probava. Muči me zatvor. Nedavno sam uzimao antibiotike zbog upale sinusa i probiotik Normiu jer je doktorica rekla da će popraviti crijevnu floru. U to sam vrijeme imao redovite (svakodnevne) stolice. Nakon tjedan dana opet sve po starom. Nisam uzimao laksative, jer se bojim da mi se ne zalijene crijeva. Da li da napravim kuru s probiotikom, možda mi on nedostaje?

U sklopu higijensko dijetetskih mjera za poboljšanje ritma
stolice (unos svježeg voća i povrća, puno tekućine, kretanje)
probiotici imaju značajnu ulogu. Kuru liječenja Normiom (30 dana)
možete ponoviti i više puta godišnje i za očekivati povoljan učinak
na pražnjenje stolice. Klasične laksative je potrebno izbjegavati
koliko god je to moguće.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Moja je majka prije prije godina operirana je zbog karcinoma debelog crijeva. Ostavljen joj je anus preter. Odlazi redovito na kontrole, nalazi su u granicama normale. Međutim, nju muči pražnjenje crijeva. Pazi na prehranu, jede uglavnom kuhano. Stolice joj uglavnom nisu formirane, nego su kašaste, vodenaste. Pročitala sam negdje da probiotici reguliraju stolicu ne samo za vrijeme proljeva, nego i kada je poremećena. Ja bih isprobala probiotik, ali, ne mogu majci dati bez stručnog mišljenja.

Kašaste stolice kod vaše majke posljedica su odstranjenja dijela crijeva (niste naveli koji dio crijeva je operiran) tako da je crijevo skraćeno. Zbog toga se stolicom gubi prekomjerna količina tekućine koja joj onda daje kašastu ili tekuću formu. Dakle, promjene konzistencije stolice su posljedica operacije i skraćenja crijeva i bojim se da probiotici tu neće biti od velike pomoći. Ukoliko se ipak odlučite za probiotik naškoditi ne ćete jer se radi o sigurnim lijekovima koji gotovo da i nemaju nuspojava.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.