Probava – Page 3
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Moj jednogodišnji sin pokazuje znakove opstipacije. Jede raznovrsno, još dobiva večernji podoj, dobro se razvija. Međutim, unatrag nekoliko mjeseci plače za vrijeme pražnjenja crijeva. Primjećujem i da se skriva u kut, propinje na prste, prekriži noge i tako stoji. Činim sve da ga zaokupiram kako bi čučnuo jer mislim da bi mu to pomoglo. Nosi pelene, ne inzistiramo na tuti. Prisiljena sam mu ponekad staviti Prolax čepić, nakon čega uslijedi stolica u „kuglicama”, bez tragova krvi. No, bojim se da će mu se crijeva tako ulijeniti. Koliko mu često tijekom tjedna mogu stavljati čepiće?

Vjerujem da se kod Vašeg djeteta radi o funkcionalnom poremećaju koji je vrlo čest u toj dobi, a vezan je uz tvrdu stolicu i blažu opstipaciju. Moguće je da ima i blaže “oštećenje” anusa, odnosno fisuru, te je za početak neophodan pregled. Glede terapije, uz prehranu s više voća i povrća te sokova od šljive, valja pokušati s probioticima (npr.: Prolife). Ako stolica i dalje bude tvrda, treba uvesti i Portalak. Povremeno davanje Prolaxa nije štetno, ali dugoročno ne rješava problem. Dakle, možete započeti probioticima i adekvatnijom prehranom, a za daljnju terapiju obratiti se svom liječniku.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. sc. Mladen Peršić, dr. med.

Moj je suprug operiran zbog karcinoma debelog crijeva. Imao je neregulirane stolice – izmjenjivali su se proljevi i opstipacija, bez obzira na prehranu. Kuham mu po preporuci koju je dobio u bolnici. U ljekarni mu je magistra savjetovala Normia kapsule za oporavak crijevne flore. Već nakon tjedan dana stolica se stabilizirala. Sada ih uzima 3 tjedna. Zanima me koliko ih dugo može uzimati i u kojoj dozi? Boji se prekinuti da se ne vrate proljevi.

Konkretno ograničenje za uzimanje probiotika ne postoji. Moja je najčešća preporuka pacijentima uzimanje kure Normie (2 x 1 na dan) u trajanju od 30 dana, a to se onda može ponoviti nekoliko puta godišnje.

Srdačan pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser, dr. med.

Prije 2 godine dijagnozirana mi je Chronova bolest, zbog koje sam tada i operirana. Uskoro ću navršiti 35 godina. Pothranjena sam i imam osjećaj da mi smetaju sve namirnice. Bi li bilo dobro da se podvrgnem testu intolerancije na hranu?

Osobno baš nemam pozitivnih iskustava s testovima na hranu jer je većina njih nespecifična i preopćenita. Smetnje s uzimanjem hrane vjerojatno su posljedica Vaše bolesti i operativnog zahvata. Prije bih si postavio pitanje aktivnosti Vaše bolesti. Ako ste pothranjeni, mislim da bi bilo nužno javiti se gastroenterologu kako bi se utvrdila aktivnost bolesti te korigirala terapija. Ako se upala smiri, mislim da će nestati i “nepodnošljivost” hrane.

Srdačan pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser, dr. med.

Imam 45 godina. Visok sam 190, a težak 120 kg, pušač sam. Javio sam se liječniku zbog jake žgaravice koja ne popušta. On je posumnjao na GERB. Nije mi objasni što to znači. Šalje me na gastroskopiju. Bojim se te pretrage. Može li se uzrok žgaravice ustanoviti jednostavnijom pretragom?

Kod osoba ispod 50 godina starosti kod kojih se sumnja na GERB (bolest upale sluznice jednjaka uslijed vraćanja kiseline iz želuca) može se provesti pokusno liječenje s lijekovima protiv želučane kiseline, npr. Laronom (2 x 30 mg tijekom 7 dana), a, ako se tegobe smanje nakon nekoliko dana, može se nastaviti s terapijom od 1 x 30 mg tijekom još 6 do 8 tjedana. Inače, gastroskopija je definitivno najbolji način dokazivanja bolesti jednjaka i želuca. Postoje neki drugi načini, ali oni danas već spadaju u povijest medicine.

Srdačan pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser, dr. med.

Navršila sam 70 godina. Cijeli život imam osjetljiv želudac. Kad god se uzrujam ili rastužim, zaboli me želudac i onda to traje duže vrijeme. To se dogodilo i prije mjesec dana, kada sam imala veliki obiteljski problem. Od liječnice sam dobila Controloc tablete koje redovito uzimam, ali ne osjećam poboljšanje. Zato sam dobila uputnicu za gastroenterologa i gastroskopiju jer moja liječnica sumnja na bakteriju Helicobacter. Znam da su neki moji znanci išli na krvno testiranje ili izdisajni test kada se sumnjalo na tu bakteriju. Ako dobijem antibiotsku terapiju, bi li bilo dobro da uzmem probiotike? Koje mi savjetujete? Kako se uzimaju i koliko dugo?

Prema simptomima koje navodite, a i prema činjenici da vam Controloc ne pomaže, nisam siguran radi li se uopće o bolesti želuca, a pogotovo je li u pitanju bolest uzrokovana povećanim lučenjem želučane kiseline. Te tegobe koje su povezane sa stresom više mi nalikuju na sindrom iritabilnog crijeva.
Ako Vam gastroenterolog ipak propiše antibiotsku terapiju protiv bakterije Helicobacter pylori, preporučio bih vam da uz antibiotik uzimate i Normiju (probiotik), u dozi od dvije kapsule ili dvije vrećice dnevno tijekom dva tjedna.

Srdačan  pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.