Probava – Page 4
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Moja je petogodišnja kći sklona upalama dišnih putova, što povezujem s njezinim boravkom u vrtiću. Često uz grlobolju ili curenje iz nosa dobije i proljev. Radi li se o virusima koji istovremeno napadaju i probavni sustav? Da li bi bilo dobro dati joj probiotik odmah na početku prehlade da bi se prevenirao proljev?

Virusi mogu biti uzrokom i probanih i respiratornih teškoća. Međutim, uz respiratorne se simptome često uzimaju lijekovi (nažalost, sve češće i antibiotici) koji dodatno mogu uzrokovati smetnje probavnog trakta zbog poremećaja crijevne flore. Iz tog je razloga neophodno uzimanje probiotika koji mogu djelovati i na poboljšanje respiratornih smetnji (ako probavnih i nema). Dakle, razmišljanje i želja za preventivnim uzimanje probiotika tijekom respiratornih tegoba u potpunosti je opravdana.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Moj šestogodišnji sin ponekad za vrijeme infekcija dišnih putova ima i proljev. Osim što je bio na dijeti, uzimao je i Prolife suspenziju koja mu je pomogla. Sada vidim da imate i novi probiotik – Normiu u prahu. Je li ona bolja? Preporučuje li se kod akutnog proljeva ili ona samo štiti crijevnu mikrofloru tijekom terapije antibioticima?

Osnovni odgovor na Vaše pitanje jest: Zašto mijenjati nešto što ima dobar učinak? Međutim, znatiželje nikad dosta pa evo i dodatnog komentara. Uz svaki respiratorni infekt, ali i uz lijekove koje vrlo često, prečesto, dajemo u tim trenucima, dolazi do kakve-takve promjene crijevne flore te je davanje probiotika vrlo važno u prevenciji, odnosno ako se daje kasno, u liječenju tog disbalansa (poremećaja). Iako se pokušava ustrojiti specifičnost probiotika, najčešće je to vrlo teško ili samo teoretski. Prolife je za Vaše dijete bio učinkovit i nije ga potrebno mijenjati. Normia predstavlja izuzetno kvalitetan probiotik (kombinaciju probiotika) i može je se upotrebljavati i u situaciji u kojoj se nalazi Vaš sin te, ako je potrebno, i njome možete pokušati prevenirati (liječiti) svog sina.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Imam 25 godina. Zdrav sam i nepušač. Zdravo se hranim,a rekreativno se bavim sportom. Već nekoliko godina imam neugodan zadah iz usta. Izbjegavam ljude na poslu, ali i privatno. Pretvorit ću se u vuka samotnjaka jer ne znam kako si pomoći. Što mi Vi savjetujete?

O neugodnom zadahu iz usta prvenstveno treba obavijestiti nadležnog stomatologa. Ako je stomatološki sve u redu, u obzir dolazi pregled želuca, gastroskopija. Nažalost, često se i nakon svih pretraga ne pronađe jasan uzrok. Nisam siguran hoće li Vam probiotici pomoći, pogotovo ako nije pronađen konkretan uzrok.

Srdačan pozdrav,

dr. sc. Goran Hauser

Liječnik-gastroenterolog savjetovao mi je da poslije gastroskopije i liječenja Helicobacter pylori trojnom terapijom napravim izdisajni test. Još uvijek uzimam Normia kapsule (savjetovano mi je uzimati ih tijekom 6 tjedana). Zanima me trebam li taj test napraviti poslije terapije s probiotikom ili mogu odmah? Osjećam se dobro.

Ureja izdisajni test treba se učiniti dva tjedna nakon završetka terapije s inhibitorom protonske pumpe. To je onaj lijek koji, za razliku od dva antibiotika, uzimate 4 tjedna. Kada s njim završite, pričekajte barem dva tjedna i tada možete učiniti test. Normia neće utjecati na rezultat ureja izdisajnog testa.

Srdačan pozdrav,

Moja je četverogodišnja kći sklona crijevnim infekcijama. Od jasličke dobi ide u vrtić pa pretpostavljam da tamo i pokupi proljeve. Na Vašim sam stranicama zapazio Prolife proizvode (kapsule, tekućinu, pastile). Budući da pedijatar svaki put savjetuje dijetu i probiotik, ali ne precizira koji, kupujem ga po preporuci u ljekarni. Zanima me koji biste mi probiotik Vi savjetovali i zašto? Koju dozu da uzima i koliko dugo?

Pokazalo se da više vrsta probiotika ima pozitivan učinak u smirivanju akutnih proljeva, posebice onih izazvanih rotavirusom. Međutim, u Vašoj bih situaciji preporučio dugotrajnije uzimanje probiotika jer je dijete “sklono” proljevima. Drugim riječima, crijevna je flora očito narušena i zato sklonija recidivima smetnji. Jasno, neophodno je vidjeti je li moguće da se radi o nekim drugim bolestima, poput celijakije itd., što je u domeni Vašega izabranog pedijatra. Za bližu dijagnozu potrebna je iscrpna anamneza, dobar pregled djeteta (percentilne krivulje …) te, po potrebi, i laboratorijske pretrage. Na pitanje o tome koji probiotik uzimati već sam djelomice odgovorio. Prolife se pokazao vrlo učinkovitim pa preporučujem uzimanje jedne ampule Prolifea ujutro tijekom 6 do 8 tjedana.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić, dr. med.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.