Probava – Page 5
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje

Nedavno sam na skijanju dobio proljev pa sam ,umjesto zimskih radosti, gladovao i proveo tri dana na čaju, dvopeku, krekerima. Prijatelj mi je ponudio probiotik Normiu u kapsulama. Uzimao sam ih tri dana (imao je samo šest kapsula) i probavne su se smetnje smirile. Zanima me bih li naknadno trebao napraviti dodatne pretrage? Je li uputno da napravim kuru s Normia kapsulama tijekom dužeg vremena?

Vjerojatno se radilo o akutnom proljevu, tzv. putničkoj dijareji. Uobičajeni je tretman upravo ono što ste i napravili (čaj, dvopek i sl.), a probiotici svakako mogu blagotvorno utjecati, kao što ste i sami primijetili. Probiotik se uobičajeno uzima desetak dana u akutnoj fazi, a mislim da za to u Vašem slučaju nema potrebe osim ako Vam se i dalje ne javljaju proljevi. Također, daljnjim se pretragama neće dobiti nikakvi novi podaci ako su simptomi prestali.

Srdačan pozdrav,

dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Sa suprugom se spremam na duži put po Indiji. U priručnu apoteku stavio bih i probiotik, ali ne znam koji. Supruzi su u ljekarni sugerirali Prolife kapsule, a meni Normiu kapsule. Koja je razlika? Što je djelotvornije za putne proljeve?

I Prolife i Normia imaju sličan učinak, ali, s obzirom na praktičnost i mogućnost da zbog raznih čimbenika ipak dođe do proljeva, ja bih izabrao ORS Normia vrećice. One sadržavaju vrećice oralne rehidracijske soli (ORS) i vrećice probiotika Normia. Kod proljeva je neophodno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, ali i elektrolite, što ćete postići uzimanjem otopine ORS-a. Upotreba vrećica probiotika Normije skratit će trajanje proljeva i ubrzati oporavak crijevne flore. S obzirom na to da putujete na duže vrijeme, mislim da bi bilo korisno uzeti više od jedne  kutije ORS Normie. Preporučio bih i medicinski ugljen, Carbo medicinalis, koji bi, ako do proljeva ipak dođe, trebalo uzeti odmah, prema priloženoj uputi, ali u razmaku od dva sata u odnosu na Normia vrećice. Nemojte zaboraviti ni  činjenicu da jedenje neoguljenog voća te sirovog, samo opranog, povrća, kao i pijenje bilo čega osim originalno zapakiranih napitaka dovodi do sigurne zaraze.

Srdačan pozdrav,

dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Imam 60 godina. Normalne sam tjelesne konstitucije. Ne pušim, a prigodno konzumiram malu količinu vina (1 dl). Sklona sam slatkišima. Želučane tegobe sam imala prije 25 godina kao posljedicu terapije Andolom. Otada pazim na prehranu, koja je raznovrsna i uglavnom mediteranska. Međutim, prije mjesec dana bila sam na putu, gdje sam u gostima tijekom 5 dana jela tešku hranu – prženo, pohano, masno. Javile su se žgaravica i težina u žličici. Smetnje su se smirile do Uskrsa, kad sam opet konzumirala tešku hranu. Otada imam osjećaj blagog pečenja u žličici prema jednjaku i vrlo često podrigivanje. Imam osjećaj kao da mi balončić zraka izleti iz želuca. Bez mirisa je. Kad osjetim jače pečenje, pojedem dvopek i to mi prođe. Sada jako pazim na prehranu; mali obroci, kuhani, dobro sažvakani… Ponekad loše spavam zbog osjećaja nelagode u želucu. Bojim se uzimati lijekove za smanjenje želučane kiseline jer imam osteopeniju, a oni „izvlače“ kalcij iz kostiju. Ako me moja doktorica pošalje na gastroskopiju, morat ću čekati nekoliko mjeseci. Što učiniti u međuvremenu? Bi li bilo dobro napraviti analizu stolice na Helicobacter pylori? Taj mi je test po cijeni dostupniji od izdisajnog testa. Ako bi test bio pozitivan, bi li mi doktorica mogla propisati terapiju? Sve više sam zabrinuta.

Poštovana,

obzirom na Vaše smetnje, vrlo je lako moguće da imate gastritis uz upalu jednjaka (GERB). Terapija je odabir nekog lijeka za želučanu kiselinu. Za osobe do 50 godina starosti bez simptoma gubitka težine ili slabokrvnosti moguće je te lijekove propisati “napamet” i ako djeluje, to je onda ujedno i dijagnostika i terapija. Međutim, kod starijih od 50 nužno je napraviti gastroskopiju kako se ne bi maskirala neka ozbiljnija bolest želuca ili jednjaka. Na gastroskopiju se u Rijeci čeka 30 dana, stoga ne vjerujem da je u Zagrebu dulje. Ako imate namjeru čekati pregled, a imate tegobe koje ne možete trpjeti, vi svejedno možete početi uzimati lijek protiv kiseline do samog pregleda. Priča o kalciju i lijekovima koju ste spomenuli i nije baš najsigurnija, odnosno nije bitna za osobe koje imaju tegobe i kojima su ti lijekovi neophodni.

Srdačan pozdrav,

Goran Hauser, dr. med.

Imam 55 godina. Ne pušim. Alkohol sam konzumirao vrlo rijetko. Prije 2 tjedna javio sam se obiteljskom liječniku zbog žgaravice i bolova u žličici. Dobio sam uputnice za laboratorijske pretrage, UZ gornjeg abdomena, pregled stolice da se utvrdi ima li krvi i pregled kod gastroenterologa. Budući da na pregled kod specijalista moram čekati gotovo 2 mjeseca, liječnica mi je predložila da u privatnom laboratoriju napravim analizu stolice na Helicobacter pylori. Nalaz je bio pozitivan pa mi je ordinirala 2 antibiotika (Amoxicillin i Mikacin) u trajanju od 7 dana i Nexium od 40 mg kroz mjesec dana. Osjećam se bolje već nakon 2 tjedna. Međutim, brine me jesam li zarazio suprugu, iako ona nema smetnje. Ako sam je zarazio, mogu li se ja ponovno zaraziti od nje? Postoji li imunitet na tu bakteriju? Za vrijeme uzimanja antibiotika i tjedan poslije sam na preporuku magistre iz ljekarne uzimao Normia kapsule pa sam ovaj put lakše podnio antibiotike, odnosno izostali su problemi s crijevima (bolovi, proljev).

Poštovani,
članovi iste obitelji su često istovremeno zaraženi (infekcija se
prenosi kontaktom) i moguć je prijenos s jednog člana na drugi, ali
nije nužno. To se često događa i nakon što jedan član obitelji
izliječi infekciju. Moguća je ponovna infekcija jer je imunitet
koji nastaje nakon preboljele infekcije kratak i neučinkovit. Za
vas je najvažnije da, nakon što prođete predviđenu terapiju (barem
dva tjedna od zadnje tablete Nexiuma), provedete provjeru
uspješnosti liječenja te ponovite liječenje ako je bilo neuspješno.
Normia je svakako dobra nadopuna liječenju infekcije jer umanjuje
nuspojave antibiotske terapije, a vjerojatno i povećava stupanj
uspješnosti liječenja.

Srdačan pozdrav,

Goran Hauser, dr. med.

Moj sin ima Helicobacter pylori i pojačanu kiselinu u želucu. Molim za savjet kakvu biste hranu i prirodne čajeve preporučili za uspješno liječenje i ublažavanje boli.

Procjenjuje se da je oko 80% ljudi zaraženo Helicobacter pylori, ali samo kod manjeg broja dovodi do zdravstvenih problema (pojačana kiselina, gastritis, vrijed na želucu, bolovi, gubitak tjelesne težine, mučnine i dr.).
U svakom slučaju, potrebno je prestati pušiti i konzumirati alkohol.
Smetnje se mogu smanjiti sa zdravom prehranom. Poželjno je da su obroci redoviti, količinski manji a češći, da se iz prehrane isključi gotova hrana (suhomesni proizvodi, kolači, svježi kruh, mlijeko, crna kava, čokolada, šećer, bomboni, gazirana pića, hrana konzerve, gotove juhe, umaci i sl.).
Preporučuje se kuhano povrće, kuhano meso, riba, riža te kompot od jabuke. Svježe voće i povrće treba izbjegavati dok god se smetnje ne povuku. U slučaju poboljšanja, može se napraviti proba sa zrelom voćkom poslije obroka, ali nikako na prazan želudac.
Koje povrće? Na žalost, nema idealne dijete za sve pacijente. Svaki bolesnik mora voditi kalendar jelovnika i na osobnom iskustvu napraviti popis namirnica koje mu ne smetaju.
Hrana se mora dugo žvakati da bi se razmekšala i natopila slinom pa će manje opteretiti želudac. Treba izbjegavati vruću i hladnu hranu, poželjno je da je ugodno temperirana.
Od čajeva predlažemo da vaš sin proba kamilicu, mentu, stolisnik, komorač te majčinu dušicu.
Ako uz zdravu prehranu smetnje budu i dalje prisutne, neophodno je da se vaš sin javi liječniku.

Srdačan pozdrav,
JGL Savjetovalište

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.