Žensko zdravlje
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Sklona sam učestalim upalama mjehura. Zbog čestih terapija antibioticima javljaju mi se vaginalne smetnje pa sam počela piti probiotik, acidofilus. Smijem li istovremeno koristiti i kapsule Lactogyn ? Što savjetujete za genitalno peckanje izvan i unutar rodnice ? U ljekarni su mi dali gel Lactogyn, ali na uputi vidim da je on za vlaženje.

Poštovana gospođo,

možete istovremeno uzimati acidofilus i vaginalne kapsule Lactogyn (stavljaju se navečer u rodnicu tijekom 7 dana). Kada potrošite acidofilus, savjetujemo da nastavite piti oralne kapsule Lactogyn 1 x 1 još četiri tjedna jer se kod Vas radi o učestalim upalama i poremećaju i vaginalne i crijevne flore. Gel Lactogyn osigurava vlaženje rodnice i genitalnog područja. Možete ga koristiti po potrebi. U slučaju ponovnog uzimanja antibiotika neophodno je da uz antibiotike koristite i probiotike (npr. dvije kapsule Normije dnevno). Ako se antibiotik uzima svakih 12 sati, probiotik je najbolje uzeti između uzimanja antibiotika.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Moja trinaestogodišnja kćerka ima bjelkast iscjedak nakon antibiotske terapije (imala je upalu grla). Osjeća peckanje i svrbež. Prije godinu dana dobila je prvu mjesečnicu. Ne želi ginekologu. Kako da joj pomognem ?

Poštovana gospođo,

po opisu, iscjedak bi mogao biti uzrokovan kandidom, što može potvrditi ginekolog mikroskopskim pregledom uzorka. Međutim, ako želite pokušati sami riješiti problem, slijedite ove savjete. Iz jelovnika izbacite slatkiše (kekse, sladoled, peciva, čokoladu i sl.), gotove sokove, suhomesnate proizvode, svježi kruh, trajne sireve. Od mliječnih proizvoda dozvoljeni su svježi kravlji sir i jogurt (i sl.). Na taj se način onemogućuje rast gljivice kandide koja uspijeva uz šećer i kvasnice (kojih ima u kvascu, suhomesnatim proizvodima i trajnim sirevima). Potrebno je obratiti pozornost i na odjeću. Hlače, hulahopke i gaćice trebale bi biti pamučne, a odjeća udobna. Uz to, Vaša kćerka može popiti kuru peroralnih kapsula Lactogyn, 1 x 1. Neka ih uzima četiri tjedna nakon doručka. Probiotici iz Lactogyna povoljno utječu na mikrofloru u rodnici i na taj način smanjuju prevlast kandide (koja je inače u malom broju uobičajena stanovnica rodnice). Za intimnu higijenu Vaša kćerka može koristiti intimni gel Lactogyn, i to jednom dnevno, nakon pražnjenja crijeva.Za dodatne informacije možete se javiti i u naše Savjetovalište na telefonski broj 01 30 10 946, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati.

Srdačan pozdrav,

Savjetovalište JGL

Tinejdžerica sam i imam mjesečnicu svaka dva tjedna. Je li to normalno ? Može li uzrok tome biti manjak kilograma – visoka sam 170 cm, a teška 45 kg?

Javite se obiteljskom liječniku, a on će Vam vjerojatno savjetovati razgovor s ginekologom. Bilo bi dobro da ginekologu odete s majkom. Podrška je važna. Imate jako skraćen menstruacijski ciklus pa se ne možete oporaviti od krvarenja (neophodno je napraviti krvne pretrage da bi se isključila anemija; pokaže li se da ste anemični, obavezno morate uzimati lijekove). Osim toga, pothranjeni ste, što je dodatan razlog da se javite liječniku.

Poštovani, zadnjih dvije godine stalno se borim s upalama i sirastim iscjetkom, tj. Candidom jer se stalno borim s padom imuniteta. Htjela sam provjeriti s Vama, koliko bi se dugo trebalo trošiti Lactogyn jer vjerujem da mi od jedne kutije neće biti bolje? Lp Petra

Poštovana Petra,

Lactogyn kapsule su pomoć u liječenju kandide.To znači da ih uzimate uz th koju vam savjetuje ginekolog. Međutim, Lactogyn kapsule nastavljate uzimati i poslije lokalne terapije (s vaginaletama ili kremom). Predlažemo da 2 tjedna uzmete 2×1 kapsulu, a zatim još 6 tjedana 1×1.Obratite pozornost na prehranu, isključite slatkiše, svježi kruh, suhomesnate proizvode, jer potiču rast kandide. Bilo bi uputno napraviti kuru s kvalitetnim vitaminima za podizanje općeg imuniteta. Za dodatne informacije možete se javiti i u naše telefonsko savjetovalište.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Zbog dosadašnjih iskustva neću ići ginekologu pa vas pitam. Imam 23 godine, liječila sam kandidu dva puta do sada i uzimala sam Lactogyn kao dodatak terapija. Zadovoljna sam od njih ali evo opet se nešto dešava. Prije nekog dana zabilježila sam povećan vaginalni iscjedak, bijel, i peckanje tokom seksualnog odnosa. Moj partner je isto osjetio peckanje. Redovno održavam intimnu higijenu s vodom i kamilicom, seksualne odnose s jednim partnerom imam već 5 godina, izbjegavam slatkiše i šećer. Molim vas za savjet, što trebam učiniti?

Poštovana,

odlično govorite hrvatski. Sami ste rekli da ste Lactogyn kapsule uzimali kao pomoćnu terapiju, što je ispravno. Morali biste uz njega uzeti i antimikotik u vaginaletama, a vaš partner u obliku kreme.To vam može prepisati na recept ginekolog. Prva dva tjedna uzmite 2×1 Lactogyn kapsule, a zatim 1×1 još 6 tjedana. Izbjegavajte svježi kruh, peciva, suhomesnate proizvode i slatkiše.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.