Bol u ordinaciji obiteljske medicine

Autorica: Melita Rastija, dr. med., ordinacija opće medicine,
Suhopolje

Najčešći je razlog dolaska u ordinaciju obiteljske medicine bol. Kod mladih ljudi bol se javlja nakon sportskih ozljeda, nakon nesreće ili postoperativno. Starija populacija dolazi radi bolova u koštano-mišićnom sustavu ili postoperativno. 

Bol se dijeli na akutnu, koja traje do mjesec dana, i kroničnu, koja traje dulje od mjesec dana. Akutna bol uglavnom je povezana s anksioznošću i hiperaktivnošću simpatičkog živčanog sustava. Uz kroničnu bol javlja se umor, gubitak libida i apetita te depresivno raspoloženje. Akutna bol javlja se kao odgovor na oštećenje tkiva, rezultat je aktiviranja perifernih bolnih receptora – nociceptora – i specifičnih senzornih živčanih vlakana. Akutna bol prelazi u kroničnu bol kod dugotrajnog podraživanja vlakana.

Neuropatska bol uzrokovana je oštećenjem ili disfunkcijom perifernog ili SŽS-a i stimulacijom bolnih receptora.

Nociceptivna bol posljedica je ozljede ili neke bolesti, dijeli se na somatsku i visceralnu. Receptori za somatsku bol smješteni su u koži, supkutanom tkivu, fasciji, periostu i zglobnim čahurama. Stimulacija ovih receptora dovodi do oštre ili probadajuće, dobro lokalizirane boli. Visceralni receptori smješteni su u visceralnim organima i vezivnom tkivu. Visceralna bol slabije je lokalizirana.

Bol koja je posljedica psiholoških faktora naziva se psihogena i predstavlja međudjelovanje fizioloških i psiholoških fenomena. 

Prilikom rada u ambulanti potrebno je odrediti kvalitetu boli, npr. žareća, paleća, probadajuća; lokalizaciju, npr. duboka ili površinska; težinu, trajanje i vrijeme pojavljivanja boli, faktore koji ublažavaju ili pojačavaju bol. Važno je provjeriti psihičko stanje bolesnika: je li depresivan ili anksiozan.

Procjena jačine boli individualna je. Bazično mjerenje jakosti boli važno je zbog procjene terapijskog učinka. Formalno određivanje jakosti boli vrši se pomoću verbalne ljestvice, npr. bez boli, blaga, umjerena, jaka i veoma jaka bol. Kod numeričkih skala treba odrediti brojčani izraz jakosti boli od 0 do 10 (0 = nema boli, 10 = najjača bol). Vizualna analogna ljestvica VAS koristi se ljestvicom duljine 10 cm. Na lijevoj je strani stanje bez boli, a na desnoj je strani najjača bol. Djeca i slabije pismeni bolesnici mogu birati slike lica čiji se izraz kreće od nasmijanog do iskrivljenog lica od boli.

Liječenje boli: najvažniji lijekovi za liječenje boli jesu neopioidni i opioidni analgetici.

DEKSKETOPROFEN JGL jest NSAR i značajnu primjenu ima kod umjerene i jake boli. Primjenjuje se kod glavobolje i mišićno-koštanih sindroma.

ETORIKSOSIB JGL jest selektivni inhibitor COX2. Primjenjuje se kod akutne i kronične boli, kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i ankilozantnog spodilitisa.

TRAMADOX je opioidni analgetik koji čine tramadol kao analgetik širokog spektra i paracetamol, koji nije snažan analgetik, ali pojačava učinaka tramadola. Često je u primjeni u ordinaciji obiteljske medicine kod svih vrta akutne i kronične boli.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.