Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Ambrozija – alergičarima neprijatelj broj jedan

1 min čitanja Objavljeno: 18.4.2017.

Alergičarima je proljeće vjerojatno najmanje milo godišnje doba, a ambrozija jedan od najvećih neprijatelja, a zašto je tome tako, saznajte ovdje.

Ambrozija je jednogodišnji korov odgovoran za gotovo 75 % svih alergija izazvanih peludom biljaka. Stoga se u gotovo svim većim naseljima, kako bi se onima koji su alergični na pelud te biljke barem donekle olakšao život, provode organizirane akcije njezina uklanjanja s javnih površina. Prema je riječ o jednogodišnjoj biljci, ona ispušta iznimno mnogo peludnih zrnaca (jedna biljka u stanju je proizvesti do milijardu zrnaca!), a sjeme ambrozije može u zemlji mirovati i desetak godina prije nego što proklija.

Premda preferira ruralna područja, zapravo će izniknuti i na bilo kojoj zapuštenoj livadi. Pelud ambrozije nošena vjetrom i kišom može vrlo daleko i vrlo visoko putovati, čak do tri kilometra u visinu!

Pelud ambrozije nošena vjetrom i kišom može vrlo daleko i vrlo visoko putovati, čak do tri kilometra u visinu!

Simptomi alergije na ambroziju isti su kao i kod svih peludnih alergija: šmrcanje, vodenast sekret iz nosa, crvene suzne oči, kihanje i grlobolja. Pomoć, osim u vidu prevencije, dolazi i u obliku raznih antihistaminika. No, prije posezanja za lijekovima, svakako se preporučuje da simptome nastojite izbjeći praćenjem razine peluda u zraku i ostankom u zatvorenom kada je najveća koncentracija peludi u zraku.

Osim toga, provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorima ili privremeno posjetite neki mediteranski kraj (ambrozija je biljka koja obitava u kontinentalnim dijelovima). Također, nastojte svaki dan prati kosu i mijenjati odjeću kako biste se sebe uklonili pelud koja se potencijalno na vas zalijepila tijekom izlaska iz stana ili kuće.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.