Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Bljuckanje

2 min čitanja Objavljeno: 15.10.2014.

U ranim danima bebina života, često se može primijetiti da beba zna izbaciti ili bljucnuti manju količinu obroka. Roditelje tada počne hvatati panika, međutim, ovakva reakcija je sasvim normalna. Štoviše, većina beba bljucka s vremena na vrijeme.

Procjenjuje se da oko pola beba do trećeg mjeseca bljucka, a ono se najčešće javlja između drugog i četvrtog mjeseca, a prestaje s prelaskom na kruću hranu. Većina beba prestane bljuckati oko sedmog mjeseca, iako uvijek može biti iznimaka.

Kiseli miris i zgrušani izgled mlijeka koje dijete izbaci nisu znaci za uzbunu

Što izaziva bljuckanje? Radi se o sasvim prirodnoj pojavi – bebinom refleksu izbacivanja manje količine mlijeka. Najčešći je uzrok još nerazvijeni kružni mišić, donji ezofagealni sfinkter, koji spaja jednjak sa želucem. On se otvara da bi dijete jelo, podrignulo ili povratilo. S obzirom da taj mišić još nije očvrsnuo kao kod odraslih osoba, određeni pokreti mogu dovesti do izbacivanja manjeg dijela bebinog želučanog sadržaja. To su najčešće male količine, izbačene netom nakon dovršenog obroka. Bebe bljuckaju kada podriguju, kada jedu ili kada se igraju. Neke bebe halapljivo i prebrzo jedu, pa osim mlijeka progutaju i nešto zraka, stoga češće bljuckaju. Ponekad i izbijanje zubića može uzrokovati bljuckanje.

Ako vas zabrinjava količina i izgled „izbljucanog“ mlijeka, pokušajte izliti samo pet mililitara mlijeka na ravnu površinu i vidjet ćete koliku će mrlju napraviti (spomenimo također da se mrlje od mlijeka lakše uklone ako se prije toga namoče u hladnoj vodi). Isto tako, kiseli miris i zgrušani izgled mlijeka koje dijete izbaci nisu znaci za uzbunu, jer se radi o mlijeku pomiješanom sa želučanim sokovima te su kiselost i zgrušanost normalni. Ako dijete ne pokazuje znakove boli i nije posebno nemirno, a dobiva na tjelesnoj težini i dobro napreduje, možete biti sigurni da je sve u redu. S druge strane, ako primijetite da beba više povraća nego bljucka, može se raditi o simptomu nekih želučanih bolesti, a nosi i rizik od dehidracije.

Kako pomoći mališanu i smanjiti bljuckanje?

  • Preporučuju se češći i manji obroci,
  • Bebu možete nahraniti i dok nije jako gladna, kako biste smanjili halapljivost,
  • Pazite da otvor na dudi nije premalen jer tada beba jače povlači i guta zrak,
  • Nakon obroka bebu treba podignuti četiri ili pet puta da podrigne,
  • Kada primite bebu da podrigne, nemojte previše siliti jer bi snažniji pokreti mogli dovesti do bljuckanja,
  • Izbjegavati ležanje na leđima: taj položaj potiče izlazak hrane iz želuca, (položaj na lijevom boku dokazano pomaže)

Bljuckanje je samo prolazna faza bebinog ranog života, stoga se ne uznemirujte bez razloga, već svoju energiju usredotočite na ljubav i pažnju prema svom bebaču ili bebačici.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.