Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Bubrežni kamenci

2 min čitanja Objavljeno: 20.2.2014.

Bubrežni kamenci su jedna od pojava koje od samih početaka prate čovječanstvo. Prvi simptomi javljaju se između 20. i 40. godine, četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena. Donosimo vam osnovne informacije, kako nastaju, kako se liječe i kako ih izbjeći.

Što su uopće bubrežni kamenci?

Postoje četiri vrste bubrežnih kamenaca, ovisno o kemijskom sastavu, međutim kalcijski su daleko najzastupljeniji s preko 80% učestalosti. Nastaju u slučajevima narušenog metabolizma i problema s apsorpcijom kalcija i ostalih tvari koje se vežu na kalciji i kao rezultat formiraju bubrežne kamence. S vremenom, ti se kristali skupljaju i talože iz mokraće, a do jasnih problema dolazi kada se počnu lijepiti na unutrašnjim stijenkama bubrega.

Dijagnoza bubrežnih kamenaca obavlja se analizom urina, sistematskim pregledima, ultrazvukom ili krvnim pretragama

Bubrežne kamence je relativno lako zamijetiti. Simptomi su vrlo jaka bol u predjelu bokova koja se širi prema dolje. Stvara ju kamenac (od veličine 2 ili 3 mm pa i više) koji izaziva začepljenje ili iritaciju dok prolazi urinarnim traktom. Može se pojaviti krv u mokraći, hitnost uriniranja, znojenje, mučnina, a povišena temperatura upućuje na dodatnu infekciju. U svakom slučaju, treba se što prije obratiti liječniku. Dijagnoza bubrežnih kamenaca obavlja se analizom urina, sistematskim pregledima, ultrazvukom ili krvnim pretragama.

Na svu sreću, većina kamenaca neprimjetno izađe iz našeg tijela, ne uzrokujući navedene tegobe. U ostalim slučajevima stanje se može liječiti bez operacije. Preporučuje se konzumacija većih količina vode (do 3 litre dnevno) koja „podmazuje“ put i olakšava kamencu da napusti tijelo. U slučaju bolova koriste se nesteroidni protuupalni lijekovi ili opioidi. Ako je kamenac prevelik i ne izlazi nakon nekog vremena ili izaziva infekcije, pribjegava se operaciji popularno nazvanoj „razbijanje kamenaca“. Tim se postupkom kamenac razbije u manje komadiće uz pomoć šok valova. Isključivo u težim slučajevima, kada nije moguća metoda šok valova, kamenac se odstranjuje kirurški. Ne brinite, ovo je uistinu rijetko.

Prva stepenica prevencije je jednostavna – pijte više vode! Također možete povećati unos hrane bogate citratima (limun, naranča, grejp) i ograničiti konzumiranje soli i namirnica koje sadrže životinjske proteine na maksimalno dva obroka dnevno. Naime, poveznica između životinjskih proteina i nastanka bubrežnog kamenca je dokazana.

Za kraj, najbolji savjet – obavljajte redovite sistematske preglede, zahtijevaju minimalno vremena, a od neizmjerne su koristi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.