Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Čaj – čarobni napitak za zdrav organizam

2 min čitanja Objavljeno: 23.11.2015.

Čaj je jedan od najstarijih toplih napitaka, a kultura ispijanja te ljekovite tekućine potječe iz Kine. Prema legendi, čaj je pukim slučajem otkrio kineski car Shen Nong, još davne 2737. godine prije Krista, kada je mu je, dok su mu sluge prokuhavale vodu za piće, u nju upalo suho lišće s obližnjega grma kamelije. Okus napitka veoma ga se dojmio te je obznanio da mu je osnažio tijelo. Car je piće proglasio medicinskim napitkom i tu počinje povijest čaja.

 

Premda je od tada uživanje uz šalicu čaja postalo mnogo više od medicinske kure, dobro je povremeno popiti i pokoju šalicu ponekad neukusnoga, biljnog čaja, iako su nam danas na raspolaganju nebrojene kombinacije čarobnih, često vrlo slatkih aroma. Čaj je od davnina služio kao medij za unošenje u organizam vrijednih, vrlo ljekovitih sastojaka sakrivenih u korjenčićima, listovima, cvjetovima i plodovima najrazličitih biljaka. Osim toga, topla voda čaja djeluje blagotvorno na širenje krvnih žila te na taj način pospješuje i brže raznošenje unesenih vrijednih sastojaka. K tome, samo unošenje vode, koja čini glavninu čaja, pospješuje hidratizaciju tijela, što je kod različitih akutnih simptoma pojedinih bolesti često još i važnije od samoga unošenja ljekovitih tvari. Primjerice, kod povišene temperature, dugotrajnih proljeva i povraćanja posebno je važno u tijelo konstantno unositi dovoljne količine tekućine, kako se zbog moguće dehidracije ne bi dodatno pojačali ionako neugodni osnovni simptomi bolesti.

Gotovo da ne postoji bolest koju se ne može liječiti ili barem pokušati ublažiti blagotvornim djelovanjem čaja: ohlađenim čajem može se ispirati kosu, kožu ili sluznicu, a konzumacija pojedinih čajeva, iako dugotrajna, djelotvorna je terapija za liječenje brojnih kroničnih bolesti.

Gotovo da ne postoji bolest koju se ne može liječiti ili barem pokušati ublažiti blagotvornim djelovanjem čaja: ohlađenim čajem može se ispirati kosu, kožu ili sluznicu, a konzumacija pojedinih čajeva, iako dugotrajna, djelotvorna je terapija za liječenje brojnih kroničnih bolesti. Primjerice, različiti čajevi čija je uloga balans određenih hormona ili smanjenje kolesterola piju se redovito i po nekoliko mjeseci, ali za razliku od kojekakvih farmakoloških pripravaka kojima se u kraćem roku postiže željeni rezultat, ispijanje čaja bezopasna je metoda koja ne ostavlja posljedice na druge organe ili dijelove tijela uključene u proces unošenja ljekovitih sastojaka, kao što je to slučaj kod raznih tableta ili sirupa.

Konzumacija čaja posebno je popularna u hladnijemu dijelu godine, kad ga se, osim za ispijanje, vrlo često koristi i za inhaliranje kako bi ublažio neugodne simptome prehlade. U tu se svrhu najčešće koriste čaj od kadulje, kamilice, đumbira ili metvice. Čajevac, biljka od koje potječe naziv čaj, ima snažno antibakterijsko djelovanje pa je i eterično ulje čajevca vrlo popularan i čest proizvod u prirodnoj borbi s različitim bakterijama, a posebno upalnim procesima izazvanim njihovim prekomjernim razmnožavanjem.

Čaj od iste biljke, ovisno o temperaturi vode i vremenu mirovanja u vodi, može djelovati na različite načine na naš organizam. Tako, ovisno o navedenim faktorima, čaj iste biljke može djelovati stimulirajuće, ali i smirujuće. Premda se danas čaj može nabaviti već pripremljen za uporabu spakiran u filter-vrećice koje je samo potrebno na određeno vrijeme uroniti u vruću vodu, korištenje čaja “u listićima” daje napitku intenzivniji okus i omogućuje njegovo jače djelovanje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.