Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Čišćenje organizma ukusnim voćnim napicima

2 min čitanja Objavljeno: 05.1.2018.

Nakon blagdana, ponekad se još danima osjećamo naduto i teško. To je najčešće posljedica pojačanog unosa hrane tijekom božićnih druženja, ali i štetnog djelovanja nezdravih sastojaka poput bijelog šećera, majoneze i alkohola kojima blagdanski stolovi obiluju. Stoga se novu godinu preporučuje početi kvalitetnim detoksom.

Detoksikacija organizma podrazumijeva različite intervencije u naše dnevne navike, a one nam pak pomažu da iz tijela izbacimo nakupljene toksine koji mogu negativno utjecati na naše zdravlje, kondiciju i opće psihofizičko stanje. Osim tjelovježbe, posjeta sauni i meditacije, temelj uspješne detoksikacije je znatna promjena prehrane tijekom nekoliko dana, odnosno poticanje oslobađanja nakupljenih toksina iz organizma pomoću različitih čajeva i biljnih napitaka.

Važno je da takvi napici sadrže namirnice koje imaju diuretski učinak kako bi se pomoću mokraće izlučile nakupljene štetne tvari, no trebaju sadržavati i dovoljno hranjivih sastojaka kako bi i tijekom detoksikacijskih dana organizam dobio sve potrebne tvari za nesmetan rad. Stoga je voće veoma važan sastojak takvih napitaka, a kako bi se dobila optimalna kombinacija vrijednih sastojaka, dobro ga je kombinirati s povrćem.

Važno je da detoksikacijski biljni napici sadrže namirnice koje imaju diuretski učinak kako bi se pomoću mokraće izlučile nakupljene štetne tvari.

Primjeri takvih napitaka su razni smoothieji od agruma, đumbira i biljnih sokova. Primjerice, bananu i napitak od kokosa ili badema možete kombinirati s medom i maslacem od kikirikija te tako dobiti cijeli jedan zdravi obrok. Sok od naranče i limuna dobro se slaže s mrkvom i ciklom, a zeleno lisnato povrće poput celera ili mladog špinata također možete pomiješati s bananom, kako bi vaš smoothie bio ukusniji.

U oporavku organizma, a posebno probave od teške blagdanske hrane mogu vam pomoći i razni pripravci koje možete nabaviti u obližnjoj ljekarni, čak i bez recepta, poput Carbomed tableta na bazi aktivnoga ugljena koji također potiče izlučivanje štetnih sastojaka iz našega organizma. Nadraženu floru i faunu crijeva smirit će Prolife pastile, a Reflustat pripravak pomoći će u ublažavanju problema sa želučanom kiselinom. Prirodnim napicima i probiotskim pripravcima iz obližnje ljekarne uspjet ćete na vrijeme pripremiti svoje tijelo za nove izazove.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.