Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Dan u prirodi: što je potrebno ponijeti sa sobom?

2 min čitanja Objavljeno: 17.11.2015.

Lijepi, suncem obasjani jesenji dani mogu biti znatno ugodniji za boravak u prirodi od onih ljetnih: temperature su niže, nema dosadnih nametnika, a na gotovo svakome koraku očekuju vas i različiti ukusni plodovi jeseni koje možete kušati odmah ili ih pak prikupiti pa si kod kuće dati zamaha kulinarskoj kreativnosti. Što sve trebate ponijeti sa sobom da vam jedan dan u prirodi protekne savršeno, pročitajte u sljedećem tekstu.

Ako ste dan odlučili provesti u prirodi, vjerojatno je jedan od razloga za to i to što se želite barem nakratko odmaknuti od svakodnevice te što više opustiti, okruženi sa što manje poznatih ljudi i stvari. Stoga, ponesite sa sobom tek ono najpotrebnije kako biste se u prirodi osjećali ugodno. To ponajprije podrazumijeva udobnu odjeću i obuću. Neovisno o tome odlučite li se na podulju šetnju ili ćete do mjesta na kojemu želite boraviti stići prilično brzo pa tamo raširiti deku i ostatak dana provesti odmarajući se na njoj, važno je da ste prikladno obuveni. Primjerice, ako na nogama imate pretanke tenisice ili natikače u kojima teško održavate ravnotežu, i prelazak tek jedne stijene do prekrasne morske obale može biti prava noćna mora. U takvoj je obući dovoljno napraviti tek jedan pogrešan korak, koji već sljedeći trenutak može rezultirati porezotinom ili uganućem. Stoga, za svaki slučaj,  u prirodu ponesite i barem neke osnovne potrepštine za prvu pomoć – neka se u vašemu ruksasku nađe mjesta za pokoji flaster, zavoj i sredstvo protiv uboda insekata. Ovisno o godišnjemu dobu, potrebno je i prikladno se odjenuti: ljeti pokrivalo za glavu koje štiti od jakih sunčevih zraka te odjeću od materijala koji se brzo suše i ne zadržavaju dugo znoj, a tijekom hladnijega vremena kvalitetnu vjetrovku od nepropusnoga materijala ili čak kabanicu.

U prirodu ponesite i barem neke osnovne potrepštine za prvu pomoć – neka se u vašemu ruksasku nađe mjesta za pokoji flaster, zavoj i sredstvo protiv uboda insekata.

Dan u prirodi ne može proći bez malo tekućine i barem pokojeg sendviča: zašto da ugodnu šetnju ili druženje s prijateljima kratite zbog žeđi ili gladi, a to se vrlo lako može prevenirati ako sa sobom ponesete nešto tekućine i hrane. Ako je riječ o kraćem boravku, bit će vam dovoljna samo bočica vode i jabuka, no ako u miru i zelenilu namjeravate provesti gotovo cijeli dan, poželjno je ponijeti i termos-bocu s nekim toplim napitkom te namirnice za konkretan obrok. Uostalom, zašto si ne priuštiti pravi piknik?! Ako većinu vremena planirate provesti šećući ili možda vozeći bicikl, ponesite sa sobom piće s visokom razinom elektrolita kako biste nadoknadili izgubljenu energiju.

Dobro je imati uza se i nožić te plastičnu vrećicu, oboje su korisni u mnogim situacijama. Plastična vrećica poslužit će za skupljanje otpadaka ili pak plodova koje želite ponijeti sa sobom, a ako vas iznenadi kiša, može poslužiti i kao zaštita obuće ako ste ipak krenuli u prirodu u neprimjerenoj obući. Nožić također može biti koristan za rezanje hrane, gljiva ili pak nečega u što ste se slučajno zapetljali.

Za kraj, savjetujemo i da svakako ponesete mobitel ili neko drugo sredstvo putem kojega možete uspostaviti kontakt kao što je, primjerice, zviždaljka jer, nažalost, nikad se ne zna kada nešto nepredviđeno može pokvariti izlet, a izletnik se zateći u situaciji da mora moći pozvati pomoć.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.