Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Društvene igre – idealna zimska razbibriga

3 min čitanja Objavljeno: 03.2.2015.

Svake zimske večeri, nakon finog objeda i prije dnevnika ili dobrog filma, ostaje nam točno toliko vremena koliko nam je potrebno za jednu zabavnu obiteljsku društvenu igru. Donosimo vam nekoliko savjeta i igara za koje su vam potrebni samo papir i olovka (i malo mašte!).

Zasigurno se slažete da je vrijeme provedeno u društvu obitelji za djecu, ali i za vas, puno kvalitetnije od buljenja u televizor, računalo ili playstation. Osim standardnih igara poput pantomime, šaha, igranja karata, slagalica, Puzzle, Memoryja, Monopolyja i ostalih, vašu vlastitu obiteljsku igru možete osmisliti i sami. Dakako da ste to znali, ali jeste li se u tome ikad okušali? Možete to nazvati i malim obiteljskim projektom.

Kako bismo vam u tome pripomogli, donosimo vam par ideja za igre koje možete igrati ili ih malo začiniti nekim novim detaljem i učiniti ju samo vašom. Pa, krenimo! Za početak, igre riječima uvijek su vrlo produktivne jer se mogu igrati na sto načina.

Ova igra zna biti vrlo zabavna. Podijelite se u ekipe. Prva ekipa zajedno izabire riječ za suprotnu ekipu. Odabranu riječ napiše se na papir i daje samo jednom članu suprotne ekipe. Taj član ju pročita za sebe i u 30 sekundi (ili kako odaberete) mora objasniti riječ svojoj ekipi, ali ne smije koristiti korijen te same riječi. Na banalnom primjeru: ako je riječ nož – igrač će reći „ono čime režemo povrće“. Dakako, pazite da odaberete riječi koje će se teže moći objasniti. Kako biste objasnili riječ „gledati“, „skakanje“, ili „mišljenje“, a da ne koristite korijene tih riječi? Malo teže, zar ne? Isto tako, gestikuliranje i pantomima bi trebale biti zabranjene. Poanta je da se naučite izražavati, snalaziti, da proširujete vokabular i, dakako, da puno puta zapnete i dobro se nasmijete.

Sljedeća je igra „na sličnu foru“. Prva ekipa odabire riječ za drugu, a igrač ju za svoju ekipu u ograničenom vremenu mora nacrtati. Također pokušajte odabirati teže predočive riječi, npr. evolucija, brak, samoća, vijest, itd. Dakako, imajte na umu dob igrača i nemojte mu previše zapapriti.

Sljedeća igra se ne igra u grupama. To je igra smiješnih pitanja i još smješnijih odgovora. Sjednite u krug. Svaki igrač na vrhu papira napiše pitanje koje počinje sa “zašto”. Zatim se papir presavije tako da se pitanje ne vidi i daje susjedu koji napiše odgovor koji počinje sa “Zato što”. Na kraju se smiješne kombinacije pitanja i odgovora naglas pročitaju.

Ova je igra slična prethodnoj: sjednite u krug (što vas je više, to bolje!) Svatko na početak papira (štetite mjesta!) napiše jednu rečenicu. Papir se predaje igraču do sebe. Taj drugi igrač pročita rečenicu te mora nacrtati tu rečenicu na istom papiru. Kada je gotov, dio papira s rečenicom mora presaviti, kako se ona ne bi vidjela, te papir (sada samo s crtežom) dati sljedećem igraču u krugu, koji na temelju crteža piše rečenicu (što taj crtež predstavlja). On presavija crtež i ostavlja svoju rečenicu te ju daje sljedećem igraču koji crta crtež. Tako se nastavlja u krug, simultano (svi crtaju crteže, presavijaju, daju drugome, svi pišu rečenice itd.) Na kraju se papir otvara i čudni rezultati se pokazuju svima, vrlo vjerojatno na opći smijeh cijele grupe. Budite kreativni u smišljanju rečenica. „Tko rano rani, dvije sreće grabi“ zasigurno je teže nacrtati od „mačka je na drvetu.“ Ipak, ako su najmlađi u pitanju, i druga opcija će biti zabavna!

Sa svojim najmanjim klincima uvijek se možete igrati i „toplo-hladno“ igre. Sakrijte jedan mali predmet negdje u kući te navodite dijete do mjesta tako da mu govorite je li toplo (blizu) ili hladno (daleko). Hladno, uf, jako hladno, skoro Sjeverni pol, mlako, još uvijek mlako, malo toplije, vruće, kipuće i tu si! Maleni će uživati u istraživanju! Dakako i vi jednom morate tražiti! Želimo vam puno smijeha i dobre zabave.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.