Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Glavne razlike između prehlade i gripe

1 min čitanja Objavljeno: 09.3.2017.

Legli ste ne osjećajući se baš najbolje, a probudili se kašljući, kišući i sve vas boli? Prije nego što uložite vrijeme u posjet liječniku ili novac u lijekove, dobro je znati je li riječ o gripi ili ipak samo prehladi! Kako to saznati?

Lako – pratite simptome. I gripa i prehlada su bolesti dišnoga sustava pa je logično da dijele neke simptome. Međutim, postoje i razlike koje je lako raspoznati. Prva je vrijeme! Prehladu možete dobiti tijekom cijele godine, a gripa je sezonska bolest koja napada od jeseni do proljeća.

Prehlada je mnogo blaža pa se sve boljke i problemi koje sa sobom donosi znatno lakše podnose i brže izliječe. Prehlada obično traje oko tjedan dana ili manje, dok gripa može potrajati i dulje od tjedan dana, a u ekstremnim slučajevima prerasti u upalu pluća.

Upaljeno grlo i problemi s dišnim putevima uobičajeni su u obje bolesti.

Glavni početni simptom prehlade je bolno i upaljeno grlo, koje obično prođe za dan ili dva. Uz to dolazi do curenja nosa, zatim i njegova začepljenja, a nakon nekoliko dana može se pojaviti i kašalj. Moguća je i blago povišena temperatura (malo viša od 37 stupnjeva), obično kod djece, vrlo rijetko kod odraslih.

Gripa počinje sasvim sličnim simptomima i zbog toga ih brkamo. Upaljeno grlo i problemi s dišnim putevima uobičajeni su u obje bolesti. No, kod gripe visoka temperatura (viša od 38 stupnjeva) složit će vas u krevet na način na koji prehlada neće. Slijede li temperaturu glavobolja, bol u mišićima, zatvor, malaksalost i jak kašalj, gotovo je sigurno riječ o gripi.

Ono što čovjeka pritom najviše izluđuje je nemogućnost disanja. Pun nos, natečena i isušena, a samim time i bolna sluznica nosa znaju se činiti kao najveća prepreka odmoru koji je nužan na putu do ozdravljenja. Za takve tegobe Meralys HA sprej za nos pravi je spas: vlaži i štiti sluznicu nosa, olakšava disanje te pospješuje oporavak i od gripe i od prehlade.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.