Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Hemoroidi

2 min čitanja Objavljeno: 15.10.2014.

S obzirom na svoju prirodu, hemoroidi su često stigmatizirana bolest. Ipak, sami hemoroidi su relativno česti i bezopasni. S obzirom na naš sjedilački način života, bitno je znati što više kako bi se izbjeglo ovo ipak neugodno stanje.

Kao i na nogama, u samom anusu nalaze se krvne žile. Vene na nogama se pod pritiskom mogu proširiti i tada postaju otečene i bolne. Slično je i s krvnim žilama okolo i u anusu. Te otečene krvne žile, koje nastaju uslijed prevelikog pritiska na debelo crijevo i rektum, te bole, svrbe ili krvare, nazivamo hemoroidima.

Najčešći uzroci nastanka hemoroida su pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, što može biti povezano s lošim prehrambenim navikama, kronični zatvor ili proljev, sjedilački način života, a često i trudnoća i pretilost. S druge strane, genetika također igra važnu ulogu jer je sklonost hemoroidima nasljedna. Češće se javljaju u starijoj dobi, polovica populacije iznad 50 godina ima iskustva s hemoroidima.

Hemoroidi se češće javljaju u starijoj dobi…

Dvije su vrste hemoroida: unutrašnji i vanjski. Vanjski hemoroidi su vidljivi i primjećuju se inspekcijom anusa i rektuma. S druge strane, unutrašnji hemoroidi dijagnosticiraju se uz pomoć instrumenata za vizualizaciju unutrašnjosti anusa i cijelog rektuma. Ove pretrage nisu najugodnije na svijetu, ali će pridonijeti bržem i bezbolnijem ozdravljenju, stoga, ne bojte se. U slučaju da ste stariji od 50 godina i već 10 godina niste napravili kolonoskopiju, ona će možda biti potrebna. Liječničku pomoć bez ustručavanja potražite ako vas hemoroidi često bole ili jako krvare. U slučaju neke druge promjene u probavnom sustavu, poput promjene boje stolice u crnu ili ako primijetite krv ili krvne ugruške, svakako se hitno obratite liječniku jer takvi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije probleme.

Kako ih liječiti? Blaži hemoroidi mogu se liječiti uzimanjem veće količine vode, uravnoteženom prehranom bogatom vlaknima i, dakako, održavanjem redovite probave. Tu su još i protuhemoroidalne kreme ili čepići koji mogu pomoći u smanjenju boli. Liječnici preporučuju i primjenu sjedećih kupki s toplom vodom par puta na dan.

Ipak, bolje spriječiti nego liječiti, zar ne? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

  • Nemojte se naprezati prilikom pražnjenja crijeva,
  • Otiđite na zahod čim osjetite poriv, ne odgađajte,
  • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje, barem kad ste kod kuće,
  • Bavite se fizičkom aktivnošću, tako smanjujete pritisak na krvne žile oko anusa i rješavate problem pretilosti,
  • Pijte puno tekućine, oko 8-9 čaša dnevno. Alkohol se, naravno, ne ubraja,
  • Vjerojatno najbitnija točka – jedite hranu bogatu vlaknima; povrće, voće i cjelovite žitarice, a smanjite unos mesa

Slušajte svoje tijelo i posvetite mu određeno vrijeme: to je najbolja moguća prevencija mnogih bolesti, pogotovo za osobe koje žive u petoj brzini.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.