Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Igre za održavanje moždanih funkcija

2 min čitanja Objavljeno: 10.3.2016.

Mozak se cijeli život mijenja, ne samo dok rastemo i razvijamo se. Ideja da se samo mišići vježbaju dugo je vladala čak i znanstvenom zajednicom, no danas znamo: treba vježbati i mozak, ne samo tijelo! Tijelo ćemo i jednom šetnjom pokrenuti, no kako pokrenuti mozak?

Danas znamo: treba vježbati i mozak, ne samo tijelo! Tijelo ćemo i jednom šetnjom pokrenuti, no kako pokrenuti mozak?

Da, pravi izvor mladosti nalazi se u nama samima – bistar i oštar um postiže se vježbanjem mozga!

Vrijeme je nekad bilo neprijatelj broj 1 – bili smo uvjereni da mozak gubi svoje sposobnosti kako starimo. No, istina je da je mozak poput mišića: ako ga ne koristimo, propada! Mozak nije stabilna masa kakvu smo prije zamišljali: svakoga dana stvara, održava ili gubi neuronske puteve. Što više neurona netko ima, i što su ti neuroni umreženiji, to je um u boljoj kondiciji. Učenje nove vještine u bilo kojoj dobi prava je stimulacija za mozak.

Um sedamnaestogodišnjaka koji redovito vježba matematiku ili programiranje, znatno nadmašuje umove svojih vršnjaka koji to ne čine. To svi znamo, no zaboravljamo da isto vrijedi i za sedamdesetogodišnjake. Da, pravi izvor mladosti nalazi se u nama samima – bistar i oštar um postiže se vježbanjem mozga!

Idealna je vježba učenje novoga jezika, što je, uz brojne aplikacije na internetu, danas zaista jednostavno i povoljno. Mrvicu složenije, a jednako idealno, je naučiti svirati novi instrument, ali i mnogo manji izazovi mogu poslužiti za održavanje moždane kondicije.

Križaljke su izvrsna razbibriga koja tjera na razmišljanje, vježba memoriju i donosi bolje verbalno izražavanje. Ako naučite rješavati sudoku, bolje ćete i argumentiranije raspravljati jer je logičko rauzmišljanje temelj te japanske mozgalice. Upravo će vam mozgalice omogućiti da naučite svoj mozak da razmišlja na nove i neobične načine. Zagonetke su idealne ne samo za vježbanje mozga, nego i za udaranje temelja dobroga odnosa između unuka i baka i djedova. Naime, igranje pogađanja zagonetke djeci proširuje vokabular, potiče ih na razumijevanje pri čitanju i otvara im vrata intelektualnoga humora odnosno drukčije zabave. Zajednička zabava stvara duboku emocionalnu vezu, veoma važnu u suvremeno doba u kojemu je međugeneracijski jaz dublji nego ikad.

Uz to, ne zaboravite tjelovježbu jer ništa nije dobro za bistrinu uma kao usklađenost duha i tijela. Redovito kretanje pridonijet će ne samo održavanju vaših mišića, nego će i vaš um zadržati u sadašnjemu trenutku, što mu je, uz nove izazove, nužno da bi savršeno funckionirao.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.