Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Jugo i glavobolja

2 min čitanja Objavljeno: 11.1.2016.

Jugo ili južina naziv je za vremenske prilike koje donosi vjetar koji puše s jugoistoka na Jadranu, a najčešće je naznaka nadolazeće kiše sa zapadnoga Sredozemlja i izrazito loših biometeoroloških uvjeta. Ako smatrate da ste potencijalni meteoropat, svakako pročitajte sljedeći tekst.

Ovaj vjetar najčešće se javlja zimi, no može početi puhati već krajem jeseni, a ponekad i ljeti. Uglavnom traje do devet dana, no s prekidima može puhati čak i do tri tjedna. Premda tijekom najhladnijega godišnjeg doba sa sobom donosi rijetka razdoblja toploga zraka, onima s osjetljivijim organizmom može uzrokovati različite zdravstvene tegobe. Još je od davnina jugo bilo poznato kao vjetar koji donosi loše raspoloženje, a negdje su ga čak uzimali u obzir kao olakotnu okolnost u slučajevima zločina počinjenih tijekom njegova djelovanja, kao što je bio slučaj u Dubrovačkoj Republici.

Razlog tome je što s južinom obično dolazi i niži atmosferski tlak, a ako jugo puše ljeti, onda i nesnosna sparina. Takvi biometeorološki uvjeti posebno smetaju onima s nižim krvnim tlakom, koji se zbog nižega atmosferskog tlaka mogu osjećati umorno i pospano, a kao posljedica javljaju se i nervoza, depresija, pa čak i agresivnost. Pad atmosferskoga tlaka, naglo povećanje vlažnosti ili iznenadna promjena temperature utječu na pojavu snažnih glavobolja ili čak migrena. Neki stručnjaci osobama s teškim oblicima glavobolje savjetuju čak i vođenje dnevnika, što će im pomoći da otkriju kada se one točno pojavljuju kako bi se lakše utvrdilo je li njihov uzrok nagla promjena vremena. Ako zajedno sa svojim liječnikom zaključite kako glavobolje nastaju zbog promjenjivih meteoroloških prilika, vaš vam liječnik može pomoći savjetom ili propisivanjem lijekova koji pomažu u smanjenju tegoba izazvanih promjenom vremena.

Još je od davnina jugo bilo poznato kao vjetar koji donosi loše raspoloženje, a negdje su ga čak uzimali u obzir kao olakotnu okolnost u slučajevima zločina počinjenih tijekom njegova djelovanja, kao što je bio slučaj u Dubrovačkoj Republici.

Ako pak niste ljubitelj farmakoloških pripravaka, glavobolji možete pokušati stati na kraj i nekim od prirodnih načina njezina liječenja. Kao i kod raznih drugih bolesti, i u ovome se slučaju može primijeniti aromaterapija: eterično ulje peperminta, kamilice, eukaliptusa ili lavande možete nakapati u 1 dcl tople vode te obloge natopljene tom mješavinom stavljati na bolno mjesto. U liječenju glavobolje pomaže i fizička aktivnost: lagana šetnja potaknut će lučenje endorfina zbog kojega ćete se osjećati bolje, a bol će se smanjiti. Ipak, pripazite da ne pretjerate jer znojenje, umor i dehidracija mogu dodatno pogoršati vaše stanje. Masaža glave također može pomoći u smanjenju boli, a pri masaži možete koristiti i neko od prethodno spomenutih eteričnih ulja.

Ako spadate u skupinu ljudi na koje utječu promjene vremena, svakako biste trebali pripaziti i na prehranu: jedite namirnice bogate triptofanom, selenom, folnom kiselinom za dobro raspoloženje te magnezijem i kalijem. To su pšenične klice, šaka oraha ili lješnjaka, piletina, tuna, jaja, zeleno lisnato povrće, češnjak, riba na lešo, nemasni svježi sir i jogurt.

Muči li vas migrena, svakako izbjegavajte kavu, zeleni čaj, tvrde sireve, čokoladu, kao i slatko općenito, a kako biste si dodatno olakšali, možete piti više tekućine, prije svega obične vode.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.