Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kada je vrijeme za prvo računalo

2 min čitanja Objavljeno: 15.1.2016.

Okruženi pametnim telefonima i tabletima, klinci sve manje traže vlastito računalo. Ipak, u određenome trenutku ga požele – za zadaću, igrice ili društvene mreže. Koliko rano je prerano?

Odgovor je iznenađujući – nije važno! Barem kad je riječ o broju provedenih sati na računalu i njegovu utjecaju na razvoj djeteta, o čemu najviše roditelja zapravo razmišlja pri kupnji prvoga računala. Naime, većina roditelja svoje mobitele, koliko god pametni bili, ne percipiraju kao računala te ih daju i dvogodišnjacima da se igraju, kako bi popili kavu u miru, otuširali se, skuhali ručak…

Time u djece stvaraju naviku korištenja gadgeta za zabavu i učenje, i to ne bilo kakvoga, nego onoga s touchscreenom, što je potencijalno veoma problematično. Dječji se mozak najviše razvija motorikom: korištenjem prstiju, gradnjom finih maketa, igrom plastelinom i lego kockicama, pravljenjem njoka, dvoraca u pijesku ili izradom praćki, a fina se motorika pipanjem po ekranu ne razvija.

Integrirate li računalo u život svojega djeteta pažljivo i promišljeno, nije bitno jesu li mu tri, pet, sedam ili devet godina! Bitno je jedino kada i kako to odgovara vama, vašemu djetetu i, naravno, kućnome budžetu.

Naprotiv, stalna stimulacija koju takva igra pruža može dovesti do problema s pozornosti jer djeca ionako tek uče odupirati se vlastitim impulsima. Zato djeca predškolske i školske dobi ne bi smjela pred ekranom bilo koje vrste – TV, tablet, mobitel, računalo – provesti više od 60 minuta dnevno te je s te strane sasvim nevažno čine li to na obiteljskome, maminu ili vlastitome računalu.

I rizik za očuvanje samoga računala česta je stavka pri kupnji računala za dijete – roditelji ne žele riskirati vlastito. Dijelove za PC lakše je i povoljnije zamijeniti, tipkovnica i miš su za trogodišnjake svakako bolji od touchscreena, no veća djeca vjerojatno će htjeti i mrvicu privatnosti koju donosi laptop. Stoga, neka svakako bude riječ o rabljenome računalu, a sve ostalo podredite svojemu budžetu, prostoru koji imate na raspolaganju i realnim potrebama.

Internet i sigurnost druga su velika roditeljska briga. No, ne i nerješiva. Uzmite u obzir da je interakcija s drugim ljudskim bićima – tijekom koje će graditi međuljudske odnose i razvijati jezične vještine – najkvalitetnija zabava za djecu, a vi tome možete pridonijeti tako da aktivno sudjelujete u korištenju računala, čime će predškolci i mlađi školarci biti oduševljeni, a kad postanu veći, to će im postati navika.

Koristite računala u domu samo na jednome, zajedničkome mjestu. Tako ćete imati priliku svoju djecu od njihova ranoga djetinjstva podučavati važnosti privatnosti na internetu te je učiniti uobičajenom komponentom korištenja računala koja će im vrlo dobro doći kad postanu tinejdžeri, odnosno u dobi u kojoj su najmanje svjesni važnosti čuvanja osobnih podataka i najmanje oprezni pri njihovu dijeljenju na internetu.

Zajedničkim korištenjem računala, instaliranjem aplikacija, igara i pretaživača koji su prikladni za dob djeteta koje ih koristi te poticanjem kreativnosti – crtanjem i stvaranjem videa na računalu – podučavate dijete kako da se služi alatom koji će koristiti tijekom cijeloga školovanja, a vrlo vjerojatno i u profesionalnome životu. Radite li to pažljivo i promišljeno, nije bitno jesu li djetetu tri, pet, sedam ili devet godina! Bitno je i ovisno jedino o tome kada to odgovara vama, vašemu djetetu i vašemu kućnom budžetu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.