Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kada prečisto postane (pre)opasno

2 min čitanja Objavljeno: 30.10.2015.

Idealni standardi modernoga doba su apsolutna čistoća i redovna higijena, a pred “najezdom zlih bakterija” osobito opsesivni postajemo u zaštiti bespomoćnoga novorođenčeta. No, pokušavajući njegovo okružje učiniti bolnički sterilnim činimo li zaista najbolje za svoje dijete? Znanost kaže – ne! Susret sa svijetom gotovo svih bakterija pozitivna je stvar, osobito za novorođenčad.

Od čišćenja prostora do pranja tijela, kad je riječ o novorođenčetu, trebali biste preispitati sve nadobudne savjete o svakodnevnome kupanju, antibakterijskim sapunima i neprestanom čišćenju. Kontrola vlastitoga straha pred nevidljivim svijetom prašine i mikroba mogla bi vas poštedjeti nepotrebnih teškoća u djetetovoj kasnijoj dobi.

Čistoća je pola zdravlja, kažu, dok mudra baka spremno odgovara: “A šporkica druga polovica!”

To vrijedi i za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Smatra se, naime, da su nosioci kojekakvih zaraza, bakterija i prljavštine i kao takvi preopasni za zdravlje djeteta. Međutim, odrastanje uz ljubimca, psa ili mačku, uz emocionalne benefite, razvit će kod djeteta i zaštitu od raznih alergija!

Slika svakodnevnoga kupanja dojenčeta ušla je toliko u svijest da se mnoge mame iznenade kad im pri izlasku iz bolnice kažu da dijete ne kupaju barem tjedan dana. I roditelji se toga drže – ako ništa drugo, zbog osjetljivoga pupka. No, nakon što prođe to priželjkivano prvo kupanje, puno oduševljenja i straha, valja stati na loptu.

Bebe se ne znoje i nije ih potrebno kupati, osim kad obave nuždu, a i tada je dovoljno oprati samo uprljani dio tijela. Štoviše, kupanjem svaku večer možda se izmore, no jeste li spremni tih pola sata večernjega mira platiti problematičnom kožom i kupnjom skupih krema? Svakodnevno kupanje isušuje kožu novorođenčeta i put je prema iritacijama i dermatitisu.

Druga slika koja prati kupanje bebe je vesela reklama u kojoj mama namače bebu u kadi punoj pjene nasred prostrane prostorije. Nikakve pjene, gelovi, sapuni, čista voda najbolja je za pranje bebe. Ako baš morate, možete dodati nekoliko kapi dječjeg ili maslinova ulja. Koža dojenčeta je nježna i mirisna i, da ponovimo, ne znoji se! Kupanje jednom tjedno je dovoljno!

Još jedna slika koja izaziva strah je šmrkav nosić. I tu znanost ide protiv našega poriva za čistoćom. Nemojte prečesto upotrebljavati pumpice, usisavače i maramice. Budite umjereni. Sekret koji izlučuje nos ipak je podloga za razvijanje antivirusnih tjelešaca. Ta tjelešca štite vaše dijete. Za mirniju noć radije se zaputite u slanu sobu da se sol neizravno pozabavi nosom.

Svi smo imali barem jednu baku koja je propovijedala o dobrobitima puzanja po – prljavome podu! Čistoća je pola zdravlja, kažu, dok mudra baka spremno odgovara: “A šporkica druga polovica!” Pogađate, znanost je stala na njezinu stranu. Umjesto steriliziranoga poda, čistite umjereno koristeći proizvode prirodnoga sastava. Izloženost alergenima poput prašine, ljubimcima i uobičajenim izazovima okoliša omogućuje razvijanje otpornijeg imuniteta. Alergijske reakcije na prašinu i pelud samo su jedna od nesretnih posljedica pretjerane sterilnosti.

Možda duboko vjerujete u svoj antibakterijski sapun koji ste kupili da vas štiti, ali i ovdje je manje više! Obični su sapuni bolji jer ne ugrožavaju floru kože, a osiguravaju dovoljno visoku razinu higijene.

Imajući sve to na umu, njegujte svoje djetešce s veseljem. Pustite rodbinu da mu dijeli puse i da ga grli te vjerujte u prirodnu sposobnost njegove kože i sluznice da se prilagodi novome svijetu kojeg su sada dio. Izložite dijete prirodi, nek bude dio nje. Naravno, sve s mjerom!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.