Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako brže zaspati i bolje se naspavati

3 min čitanja Objavljeno: 31.8.2015.

Problemi sa spavanjem, bilo da je riječ o kroničnoj ili tek povremenoj nesanici, mogu ozbiljno poljuljati kvalitetu života. No, uz nekoliko jednostavnih tehnika nesanica bi mogla nestati!

Svi znamo priču o premorenome djetetu koje odbija ići spavati: nikako da zaspe satima, nervozno je, a kad roditelji konačno popuste i dopuste mu da ustane iz kreveta, u roku od pet do petnaest minuta dijete se gotovo onesvijesti na podu na kojemu je do maločas divljalo. Svi oni koji nemaju djecu pitaju se – a zašto ga nisu pustili da se ustane ranije? A svi oni koji su ikad imali problem s utonućem u san znaju odgovor: jednostavno im nije palo napamet!

Krevet je za spavanje i vođenje ljubavi

Kad je vrijeme za spavanje, zadnje što nam padne na pamet je jednostavno odustati od sna. Ali, i to može biti učinkovito, a službeno se naziva terapija kontrole stimulacije. To je način liječenja nesanice koji se fokusira na to da valja izbjegavati osjećaj budnosti, frustracije ili uznemirenosti dok se boravi u spavaćoj sobi. Konkretno, to znači – van s televizorom, mobitelom, pa čak i knjigom, osobito ako je riječ o trileru ili hororu, iz spavaće sobe. Ako ne možete spavati, iz spavaće izađite i vi. Zaboravite čitanje i planiranje u krevetu, koristite ga samo za spavanje i vođenje ljubavi!

Zaboravite čitanje i planiranje u krevetu, koristite ga samo za spavanje i vođenje ljubavi!

Dobro se umorite!

Fizička aktivnost čest je savjet ljudima koji ne mogu spavati kao da će fizička iscrpljenost pomoći padanju u san. Iako vježbanje doista dobro utječe na smanjivanje količine stresa kod onih koji žele zaspati oko 22, aerobik u 20 sati i nije najbolja ideja. Najmanje četiri sata mirovanja potrebna su našemu organizmu prije spavanja da se adrenalin vrati u normalu. Zato vježbajte – ujutro! Ili poslije posla! A uspijete li se držati rasporeda vježbanja, možda vam sa spavanjem pomogne i raspored spavanja – svaki dan u isto vrijeme mogla bi biti prava strategija za vas!

Pažljivo sa stimulansima!

Cigarete i kava dva su stimulansa koja često odgađaju umor i odnose san. Nemojte pušiti u stanu uopće, a nikako nekoliko sati prije spavanja jer nikotin povećava otkucajte srca i potiče rad mozga. Kofein pak ostaje u tijelu čak osam sati! Ona kava poslije ručka da bolje funkcionirate na poslu je nešto što ćete morati zamijeniti lakšim ručkom. Pazite da kavu ne zamijenite crnim čajem – jer i on ima podosta kofeina, kao i kola napitci te čokolada!

Gladni svakako nećete zaspati, ali nećete ni ako se prežderete. Banana je izvrstan prirodni izvor melatonina te aminokiseline triptofana koji pomaže da lakše zaspete, a magnezij koji sadrži opušta mišiće te na taj način priziva san. Slično djeluje i čaj od odoljena – jedna šalica donijet će vam cijelu noć divnoga sna!

Dobro se odmorite…

…psihički. Stres i briga lako raspletu mrežu sna i drže nas budnima. Prvi korak do opuštanja je duboko disanje. Opustite se, zatvorite oči i duboko udahnite kroz nos. Zadržite dah, pa izdahnite na usta. Vježbe disanja usporavaju otkucaje srca i smiruju.

Ako vas duboko disanje ne uspava odmah, koristite ga kao uvod u meditaciju! Ako ne znate meditirati ili to činite ujutro, ništa vas ne sprječava da utonete u san – sanjareći. Zamišljajte putovanje u egzotičnu zemlju, sagradite svoju kuću iz snova, uredite stan kao da imate milijun dolara, kupajte se na tropskoj plaži uz zvuke slapova… Maštajte.

Stvorite ugođaj!

Posteljinu mijenjajte češće i odaberite boju koja vas smiruje. Izbacite sve uređaje – mobitele, tablete, TV prijamnike. Nova studija o djeci koja nose uređaje u krevet, objavljena u kolovozu 2015., pokazala je da pretjerana izloženost svjetlu znatno ometa san. To svakako vrijedi i za odrasle! Stoga, nakon što izbacite sve uređaje iz spavaće sobe, nabavite rolete i debele zavjese pa zamračite prostor u kojemu spavate. Manje ćete se buditi tijekom noći i bolje spavati!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.