Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako dijete naučiti plivati

2 min čitanja Objavljeno: 11.7.2019.

Plivanje nije instinktivna vještina pa tako ona stara narodna u kojoj djecu bacamo u more da proplivaju ili potonu baš i ne drži vodu – pogotovo ako želite da dijete zavoli plivanje.

Sva djeca prve mjesece provode u vodi – u toploj, amnionskoj tekućini u maminu trbuhu! Bebama zato nije nepoznat osjećaj plutanja u vodi, niti ih taj osjećaj potiče na paniku. To je doživljaj starijih. Plutanje na vodi najvažnija je vještina koju dijete neplivač može razviti jer ako to instinktivno čini kad padne u duboku vodu, može mu spasiti život. 

Plivanje je većini omiljena ljetna aktivnost, malo ljudi bavi se plivanjem tijekom cijele godine. Ipak, ako možete, svakako vodite dijete na plivanje već od njegova četvrtog mjeseca života. U svim većim gradovima danas postoje klubovi specijalizirani za tečajeve plivanja za bebe i djecu. Nemojte se sramiti prepustiti poduku plivanja profesionalcima koji će tome pristupiti znalački i s velikim iskustvom. 

Ne dajte se smesti time što će beba možda zaboraviti većinu onoga što će naučiti u bazenu prije svoje treće godine, na takvim tečajevima i roditelji uče – i to kako se ponašati prema bebama u vodi! To je posebno važno za one ljude koji na moru provode samo tjedan dana te pokušavaju bebe i djecu naučiti plivati već prvi dan kako bi „djeca uživala sve ostale dane“.

Ni vi niste naučili čitati u pet minuta, zašto bi vaš dvogodišnjak naučio plivati u tri sata!?

Ako je vani vrlo vruće, a more je hladno – dijete neće htjeti ući u vodu jer mu je hladno. I to je u redu: učit će plivati iduće ljeto. Nikome nije ugodno savladavati novu vještinu u neugodnoj okolini – samo pokušajte zapamtiti 15 novih riječi na kineskom dok stojite u sasvim mokroj odjeći na -10. Ne zvuči zabavno? Nije ni djetetu učenje plivanja dok se smrzava.

Plitko, toplo more izvrsno je za učenje plivanja. Međutim, i vi se sa svojom bebom spustite u vodu – da vas dijete gleda oči u oči dok pluta! To je najbitnija lekcija tečajeva plivanja za bebe. Roditelji nauče ući sa svojom djecom u more onako kako ulaze u trgovinu, noseći ih blizu sebe – smireno, bez prskanja, tepanja uznemirenim glasom i sličnih odstupanja od vaše ustaljene rutine. Ako želite da se bebi svidi plivanje, najprije se mora sviđati vama. Dijete gradi odnos prema moru, vodi i plivanju oponašajući roditelje. 

Vaše dijete ne mora proplivati s dvije, tri, četiri ili sedam godina. Proplivat će kad bude za to spremno, a kao i sve ostalo u roditeljstvu – to nije natjecanje. Zabavljajte se, dajte djetetu da vas vidi kako plivate i uživate, pokažite sve pokrete koje valja oponašati, u moru i na suhom, smijte se i imajte strpljenja uživati učeći plivati. Naučilo dijete plivati ili ne, to vam jamči najljepše ljetovanje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.