Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako i kakvu glazbu puštati bebi u trbuhu?

2 min čitanja Objavljeno: 18.11.2016.

Psihoauditivni podražaji u prenatalnom razdoblju tema su mnogih studija. Kakvu ćemo glazbu puštati svome djetetu u maternici, ovisi ponajviše o našemu ukusu. Što znamo o tome?

U osmom tjednu trudnoće počinje razvoj sluha, a već u osamnaestom formira se unutarnje uho i fetus može čuti vaše otkucaje srca. Prigušene vanjske glasove čuje otprilike u 25., a razaznaje u 28. tjednu. Govori se i o raspoznavanju majčina glasa, što vanjskim putem, što unutarnjim, odnosno strujanjem zvuka kroz glasnice.

Mnoge studije bave se i zvučnim podražajima koji djeluju na fetus u trbuhu, a sve se slažu da takvo djelovanje definitivno postoji, i to pogotovo u trećemu tromjesečju trudnoće.

Većina roditelja naišla je na članke o dobrobiti puštanja klasične glazbe djetetu u trbuhu. Postoji čak i Mozartov efekt, koji sugerira da se slušanjem Mozartove glazbe u prenatalnom stadiju potiče bolji razvoj djetetove inteligencije. Takve bi tvrdnje trebalo uzeti sa zadrškom jer zasad ne postoje valjani znanstveni dokazi u prilog toj tvrdnji.

Međutim, kao što je jasno da dijete u maternici sluša zvukove majčina tijela, poput otkucaja srca ili prirodnih bioloških procesa, tako su mnoge studije pokazale da u fetalnom stadiju postoji i reakcija na glazbu.

U istraživačkim studijama mahom se služe klasičnom glazbom, primjerice, kako smo već spomenuli, Mozartovim komadima, ali često i Brahmsovim skladbama jer je njegova slavna uspavanka pisana u ritmu sličnome otkucajima srca. Mnogi roditelji posežu i za videomaterijalima te audiozapisima koji su skladani upravo u tu svrhu. Postoji cijela tržišna niša koja cilja na prenatalni razvoj, pa tako i u glazbenome smislu.

Brojni roditelji svjedoče o određenoj vrsti fetalnog pamćenja. Riječ je o mogućnosti da pamtiti počinjemo još u maternici, a glazba je jedan od najjačih medija u svijetu. Uz to, dokazano je da fetusu smetaju glasni i nagli zvukovi, što se nastavlja i u postnatalnoj dobi.

Stoga, tijekom trudnoće slobodno slušajte svoju omiljenu glazbu, pazeći pritom, naravno, na glasnoću i način izvedbe. Ne mora to biti klasična glazba, svirate li ili pjevate, možete i sami reproducirati glazbu, a možete puštati i bilo koju drugu vrste glazbe, ovisno o vašem glazbenom ukusu. Nekome će to biti Mozart, a nekome Metallica.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.