Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako njegovati bebin pupak

1 min čitanja Objavljeno: 24.10.2016.

Glavna briga novih roditelja u prvim danima jest njega pupka. Slijedi nekoliko jednostavnih koraka o njegovoj njezi.

Tješite se da je njega pupka kratkotrajna u usporedbi sa svim nadolazećim brigama. Mogućnost komplikacija zaista je minimalna!

Važno je temeljito oprati ruke prije, uzeti sterilne gaze ili komprese u odvojenim pakiranjima, ili ih držati u posebnoj steriliziranoj zatvorenoj posudici na suhome.

Najbolja je za pupak suha njega s antiseptikom. Trebat će vam sterilne komprese ili štapići za uši i antiseptik. Držite ih na dohvat ruke i tijekom presvlačenja pregledajte stanje pupka. Preporučuje se njega barem jedanput dnevno.

Kako njegovati? Jednostavno. Prvo kompresu ili štapić za uho natopite antiseptikom. Potom nježno, polako i oprezno očistite pupčani batrljak i okolno područje. Najbolje je čistiti tapkanjem jer se tako istodobno čisti i suši područje. Najvažnije je držati pupak suhim.

Zatim ga prekrijte drugom sterilnom kompresom koju će sasvim dobro držati rub pelene, bodi ili benka. Pelenu ne stavljajte preko pupka zbog dodira s urinom i fekalijama te zbog nedostatka zraka, osobito kad nije riječ o platnenim pelenama. Platnene su pelene pak previsoke.

Ako se područje oko pupka slučajno uprlja fekalijama ili urinom – dečki ponekad znaju piškiti tijekom presvlačenja – ne bojte ga se nježno oprati te tapkati antiseptikom i dobro osušiti. Važno je svaki put temeljito oprati ruke. Pomaže i čuvanje sterilne gaze ili komprese u odvojenim, pojedinačnim pakiranjima ili u posebnoj, steriliziranoj i zatvorenoj posudici na suhome.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.