Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako odabrati cipelice za dijete

2 min čitanja Objavljeno: 29.1.2016.

Vaše je dijete naraslo dovoljno da se počne otiskivati nožicama od poda i nesigurno istraživati svijet oko sebe. Je li to vrijeme za prve cipele i, ako jest, koje i kakve?

Stručnjaci kažu – ne! Sve dok dijete ne hoda, stabilno i samostalno, nije vrijeme za cipelice. Cipele nisu ni potpora niti oslonac za stopalo, dio tijela koji je sam po sebi savršeno dizajniran za hodanje. Cipele služe za zaštitu stopala od vanjskih utjecaja, poput oštrih predmeta, vrućine i hladnoće. Po kući, u toplome i suhome, preporuka je pustiti dijete boso, pa čak i nakon što prohoda. Ili obuvati samo mekane šlape ili čarapice sa stoperima.

Za zimske prohodače postoje posebne, vrlo mekane čizmice bez potplata, dok su za jesenje i proljetne tu posebne cipele čiji inovativni potplati simuliraju bosonogo kretanje.

Idelano je da dijete prohoda, i što više hoda, boso. No, ako nemate sreće da vam dijete prohodava usred ljeta, morat ćete nabaviti cipele. Za zimske prohodače postoje posebne, vrlo mekane čizmice bez potplata, dok su za jesenje i proljetne tu posebne cipele čiji inovativni potplati simuliraju bosonogo kretanje.

Kad krenete u kupnju prvih cipela, imajte na umu da cipelica mora biti udobna i komotna: stopalu treba dovoljno mjesta za odraz od prstiju prema peti. To omogućuje optimalan razvoj mekanoga stopala. No, kako odabrati pravu veličinu?

Najčešća metoda – pipanje prstima da otkrijemo jesu li cipelice dovoljno duge – nije pouzdana. Radije nacrtajte obris stopala na papiru, prislonite papir na karton, dodajte 6 milimetara i izrežite! Takav obris je idealan za provjeravanje koje su cipelice dovoljno dugačke. Uštedjet će vam vrijeme i možda spasiti kupnju jer se maleni začas nađu uvrijeđeni pretijesnim cipelicama.

Uz to, uvijek im možete u dućanu obuti obje cipelice i pustiti ih da malo trčkaraju između polica. Začas će vam vrlo zorno dati do znanja koje im cipele ne odgovaraju, a koje zaborave na stopalima.

Čičak ili vezice? Za početak možda bolje vezice, osobito ako su dugo bili bosi, da dijete ne bi prelagano skidalo cipele. Poslije se možete prebaciti na čičak, a zatim opet na vezice kad ih dijete samostalno nauči vezati.

Anatomski ulošci maloj djeci nisu potrebni: osim što im stopalo još uvijek raste, također još uvijek nije ni razvilo luk koji takvi ulošci podupiru.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.