Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako odabrati idealnu masažu

3 min čitanja Objavljeno: 17.1.2016.

Rijetko koja aktivnost opušta tijelo kao dobra masaža. Osim toga, masaža je jedna od najstarijih tehnika koju se od davnina primjenjivalo u medicinske, relaksirajuće i kozmetičke svrhe. Ti blagotvorni tretmani najprije su osvojili daleki Istok, a zatim su se tijekom stoljeća proširili i na Zapad. Koje su dobrobiti masaže te kakve sve vrste postoje, doznajte u sljedećemu kratkom vodiču kroz čarobni svijet masaža.

S obzirom na to da je wellness tržište danas razvijenije nego ikad, različiti tipovi masaža nude nam se doslovno na svakome koraku. No, premda se masaža uglavnom koristi zbog različitih pozitivnih utjecaja koje može imati na naše tijelo i duh, pri odabiru tretmana ipak je potrebno barem se malo informirati o tome što je moguće očekivati tijekom masaže te kakvo je njezino djelovanje.

Vrste i tehnike masaže uglavnom se razlikuju s obzirom na to iz kojeg im se razloga pristupa pa tako poznajemo sportsku, medicinsku, refleksološku, kozmetičku i opuštajuću masažu.

Vrste i tehnike masaža uglavnom se razlikuju s obzirom na to iz kojeg im se razloga pristupa pa tako poznajemo sportsku, medicinsku, refleksološku, kozmetičku i opuštajuću masažu. Ako se pritom, osim baznih, koriste i različita eterična ulja, govorimo i o aroma-masaži. Ulja se tijekom masaže ne koriste isključivo kako bi maseru olakšala kretanje ruku po tijelu osobe koju masira, već se njihovim utrljavanjem u kožu postižu i razni drugi pozitivni efekti: eterična ulja različitih biljaka imaju pozitivan utjecaj na cirkulaciju, opuštaju, utječu na pojačano izlučivanje štetnih tvari iz tijela te tako pojačavaju djelovanje same masaže.

Medicinske masaže najčešće se provode s ciljem oslobađanja od nekih zdravstvenih tegoba te je ponekad riječ o vrlo snažnoj intervenciji masera na tijelo osobe koju se masira, odnosno, u najblažemu slučaju, nisu “nježne”. Stoga je važno imati na umu je li vaše tijelo spremno za takav tretman. Ponekad se, u slučaju da na određenome dijelu tijela koje će biti zahvaćeno takvim tretmanom imate akutnu ozljedu koja je trenutačno veoma bolna, ipak ne preporučuje masiranje jer se bol potencijalno može pogoršati. Stoga je važno da masera pravodobno obavijestite o svojemu zdravstvenom stanju. Sportska se masaža također može provoditi malo agresivnijom tehnikom, a pomoću takvog oblika masaže postiže se bolja prokrvljenost tijela te otapanje masnih naslaga, no prije svega koristi se za zagrijavanje tijela u sportske ili zdravstvene svrhe.

Pod kozmetičkim masažama najčešće se podrazumijeva masaže čiji je cilj smanjiti celulitne naslage ili utjecati na elastičnost i ljepotu kože. Taj oblik masaže vrlo se često provodi uz primjenu posebnih kozmetičkih preparata koji potiču djelovanje same masažne tehnike.

Opuštajuća masaža u prvome je redu usmjerena prema oslobađanju od stresa te poboljšavanju našega duševnog, odnosno unutarnjeg stanja. Kako joj i samo ime kaže, provodi se s ciljem opuštanja tijela i uma te su i pokreti kojima se izvodi nježniji i mnogo sporiji nego tijekom drugih oblika masaže.

S ciljem opuštanja provodi se i refleksološka masaža. Ona se pak posebno bazira na masažnim pokretima koji se izvode na stopalima, s obzirom na to da polazi od vjerovanja kako se na našim stopalima nalaze žarišne točke čijom se stimulacijom može utjecati na blagostanje brojnih drugih organa u tijelu.

Ovisno o tome što masažom želite postići, potrebno je odabrati određeni tip. U svakom slučaju, ne zaboravite da prije samoga tretmana dio odgovornosti leži i na vama: masera svakako obavijestite o svojim potencijalnim ozljedama ili alergijama na određene kozmetičke preparate i eterična ulja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.