Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako osigurati dom za dolazak djeteta

2 min čitanja Objavljeno: 30.9.2015.

Engleski izraz “babyproofing” zgodan je za opis napornoga posla koji čeka nove roditelje. Bebu valja zaštiti od svih opasnosti koje joj prijete u modernome domu – električna struja, opasni kućanski uređaji, oštri bridovi, stepenice i sve ostalo!

Sav namještaj koji je nestabilan, klimav, visok ili samo prislonjen uputno je učvrstiti. To posebno vrijedi za nove, moderne televizore. Njihove dimenzije odraslima se čine potpuno bezopasnima, no riječ je o pravoj zamci za najmanje stanovnike kuće. Zidni su nosači savršeno rješenje za takve probleme – mnogo bolje od držanja televizora na niskome stalku. K tome, niske su police kao stvorene za penjanje, a bebe obožavaju takve izazove!

Možda se čini čudnim pripremati kuću od prvoga dana dolaska malenoga bića koje još ne zna niti puzati. Ipak, ti dani veoma brzo dođu, pa je uputno pripremiti cijeli okoliš prije nego što prinova uopće stigne kući!

Poklopac zahodske školjke uputno je osigurati sigurnosnom kopčom. Osim same daske koja može veoma bolno uštipnuti ili udariti male puzače, voda na dnu toaleta nikako nije mjesto za dječje ruke niti mjesto gdje bi beba trebala kliznuti. Konopci zavjesa i žaluzina moraju se podvezati tako da ih najmlađi ne mogu dosegnuti jer postoji visok rizik od gušenja.

Električni se kabeli moraju učvrstiti, kako malome Tarzanu ne bi izgledali poput lijana! Električne utičnice mogu se zaštititi čepovima koji se osiguravaju vijkom. Isto vrijedi i za kolijevku – danas se kolijevke s kliznim bočnim stijenkama uopće ne bi smjelo kupovati. Beba mora biti dovoljno duboko kako se ne bi mogla popeti, a rešetke moraju biti dovoljno guste da se kroz njih ne može provući.

Lijekovi moraju biti daleko izvan dosega djeteta! Čak se preporučuje ne uzimati ih dok djeca gledaju i nazivati ih “bombonima”. Sve kemikalije treba staviti pod ključ, a ključ spremiti na sigurno, daleko od djetetova dosega.

Pri mijenjanju pelene bebu se nikada ne ostavlja samu, pogotovo na visokome stolu za presvlačenje. Dovoljan je trenutak nepažnje da se živahni mališan okrene i pokuša puzati. Dakle – sve što vam je potrebno treba uzeti i smjestiti uza se prije bebe! Ista je stvar s kupanjem: beba ni trenutak ne smije ostati sama u kadi jer se svašta može dogoditi – može skliznuti u vodu, nezgodno se okrenuti i udariti, dosegnuti slavinu s vrelom vodom…

Naposljetku, bebu se može držati pod nadzorom i dok spava. Alarmi danas ne koštaju mnogo, a znače puno, osobito pri večernjem opuštanju roditelja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.