Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako ostvariti svoje ciljeve i snove

2 min čitanja Objavljeno: 16.6.2015.

Sanjate li nemoguće? Nastavite sanjati, to je dobar prvi korak prema cilju. Ništa nije nemoguće ako ste odlučni i spremni uložiti volju i vrijeme.

I ta tvrdnja nije pretjerivanje: ama baš ništa nije nemoguće! Ni to da obična radnica iz tekstilne tvornice postane astronautkinja. Možda zvuči kao pretjerivanje, ali je upravo to bio posao Ruskinje Valentine Tereškove koja je u lipnju 1963. godine postala prva žena u svemiru, ali i prvi civil u svemiru. Naime, budući da je bila radnica s trake, u vojsku su je primili samo počasno.

Kako bi osvojila svemir i maštu brojnih žena, Tereškova je zasigurno imala velike snove! Premda smo u školi vječno slušali kako je važno da prestanemo sanjariti i krenemo raditi, najnovija istraživanja nam pokazuju da oni koji ne umiju sanjariti ne umiju ni ostvariti svoje snove. Trik je u procjeni i pokretanju – samo želja nije dovoljna.

Jednom kada si tako posložite ciljeve i snove, iskreno pred samim sobom, ništa vas neće moći zaustaviti!

Najteže je poznavati sebe. Mnogi ljudi ne znaju razlučiti što zaista žele, a pogriješe li, teško je vratiti se na početak. Mnogo je lakše istrpjeti manje nezadovoljstvo nego mijenjati posao ili projekt. Stoga prvi korak procjene cilja nije možete li financijski preživjeti mjesec budete li se bavili onim o čemu sanjate, već želite li se zaista time baviti. Usrećuje li vas to? Je li to nešto zbog čega ćete veselo ustajati iz kreveta svakoga jutra? Nešto što će vam biti poput rješavanja križaljke na odmoru – slatki izazov, a ne stalna muka?

Ako je na sva ta pitanja odgovor pozitivan, idući korak je – sanjarenje. Dajte mašti oduška, zapišite sve što biste u idealnom svijetu željeli postići i učiniti. Zapišite to. Nacrtajte. Napravite mentalnu mapu, raspišite to na 20 strana, do najsitnijeg detalja. Ne brinite se o preklapanjima, strukturi i urednosti. Budite kreativni. I potom se odmaknite od toga na nekoliko dana.

Treći korak nije uvođenje reda, povratak u stvarni svijet ili svođenje snova na moguće. To nije način na koji se snovi ili ciljevi ostvaruju. Treći je korak provjera – možete li svoje snove, svoju kreativnost, sažeto i jasno ispisati? Razlučite ciljeve od pojedinih koraka koji su vam padali na pamet dok ste se nabacivali idejama. Koji kratkoročni ciljevi vode prema dugoročnim ciljevima? Među kratkoročnim ciljevima nalazi se zarađivanje, odnos s partnerom i sve na što realno morate obratiti pozornost, a među dugoročnim – snovi.

Pravi trik ostvarivanja ciljeva nije u tome da na nečemu radite 20 minuta dnevno, već da dobro pogledate mapu koju ste ”odsanjarili” i ne odustanete dok je ne složite tako da vas vodi kroz svakodnevni život kako bi svaki nužni korak ujedno bio i onaj koji će vas jednoga dana dovesti do cilja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.