Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako podučiti dijete redovitom pranju zubi?

2 min čitanja Objavljeno: 23.10.2017.

Svi znamo osnove pravilne oralne higijene, pa čak i oni najmlađi kojima trajni zubi nisu još ni narasli. No, kako to znanje provesti u praksu?

Gric i Grec likovi su poznati svima kada je riječ o higijeni zubi. Njima pokušavamo djecu uvjeriti da je redovito i temeljito pranje zubi prijeko potrebno, kao i izbjegavanje slatkiša i gaziranih pića koji mogu oštetiti zube. Ali, sve je to teorija – koja u praksi često pada u vodu, upravo u kupaonicama u kojima se vode borbe zbog te vrlo važne higijenske navike. Djeca su malena, pojam karijesa jednako im je čudan i nerazumljiv kao i pojam posljedice ili sutrašnjice. Vide samo neku glupost na kojoj roditelj inzistira i roditeljsku frustraciju. Zvuči poznato?

Za dodatnu motivaciju, dopustite djetetu da si samo odabere pastu i četkicu za zube.

Za početak, prihvatite činjenicu da se sve navike stječu s vremenom, a “lijepe” dosljednošću i upornošću, uz more strpljenja. Nitko nije za jedan dan naučio sve, pa ni prati zube svaku večer. To je proces: traje. Počinje najkasnije kada bebi iznikne prvi zub, a kad završava, otvoreno je pitanje.

U početku je to mekana rukavica kojom ćete prebrisati zubiće. Poslije, kad dijete bude moglo samostalno držati plastičnu četkicu za zube, ono će trljati svoje zubiće. U početku im je to zanimljivo, ali kad se zasite, vaše je da to ili učinite igrom ili da se upustite u natezanje i beskonačno nagovaranje i objašnjavanje. Važno je da dijete nagovorite da to radi svaki dan i da u tome budete dosljedni, osim ako ne planirate nad njim bdjeti cijeli život.

Dijete će, nakon nekog vremena, tu aktivnost prihvatiti kao sasvim normalnu dnevnu rutinu ako je svaki dan, redovito, i vi radite istodobno kad i ono. (Usput rečeno, to vrijedi i za kućne poslove). Pokazati dobar primjer, fraza je, ali kad je riječ o djeci, vrlo istinita fraza: djeca uče ono što vide, ne ono što čuju da im zapovijedate dok to sami ne činite.

Za dodatnu motivaciju, dopustite djetetu da si samo odabere pastu i četkicu za zube. Ima ih koje sviraju, pjevaju, vibriraju i svjetlucaju te ih krase raznovrsne naljepnice djeci omiljenih likova iz crtića. Ne morate potrošiti bogatstvo ili kupovati stvari koje djetetu nisu dobno primjerene, ali trebali biste potrošiti 40 ili više minuta vremena da strpljivo vodite svoje dijete kroz proces kupnje četkice i paste jednom u tri mjeseca te desetak minuta svaku večer i svako jutro da zajedno operete zube.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.