Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako prepoznati nepravilan rad štitnjače

2 min čitanja Objavljeno: 02.10.2014.

Kako bi naš organizam bio zdrav i snažan, ključna je ravnoteža dvaju osnovnih sustava regulacije, živčanog i endokrinog sustava. Prepoznajte simptome bolesti štitnjače, jedne od ključnih endokrinih žlijezda.

Štitna žlijezda nalazi se odmah ispod grla, s obje strane dušnika. Hormoni koje izlučuje, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), utječu na ostale organske sustave, jer reguliraju metabolizam i tjelesnu toplinu te potiču rast i razvoj. Poremećaj lučenja ovih hormona utječe na cijeli organizam te se negativno odražava na zdravlje i kvalitetu života. Postoje dvije češće vrste poremećaja štitnjače; hipertireoza, pojačano izlučivanja hormona štitnjače, i hipotireoza, smanjeno lučenje hormona. Najčešći je uzrok ovih poremećaja genetika, ali i nepravilna prehrana i stres mogu odigrati važnu ulogu.

Simptomi su različiti, ovisno o kojemu se poremećaju štitnjače radi. Kod hipertireoze, štitnjača proizvodi previše hormona što rezultira pojačanom aktivnošću organizma. To se prvenstveno odnosi na metabolizam. Apetit oboljelog se povećava, ali on ne dobiva na težini, već često i gubi. Osim toga, kako dolazi do pojačane sinteze bjelančevina i enzima, tako dolazi do nedostatka gotovo svih vitamina, jer oni ulaze u sastav mnogih enzima koji se ubrzano proizvode. Isto tako, stimulira se i pojačana potrošnja masti pa je razina kolesterola u krvi smanjena. Pojačana potrošnja energije uzrokuje i pojačano znojenje i povišenu tjelesnu temperaturu, pa se osobe oboljele od hipertireoze mnogo znoje i teško podnose vrućinu. Srčani ritam je ubrzan, a tlak povišen, kao reakcija na hiperaktivnost organizma. Posljedica toga može biti nervoza i nesanica. Kod žena hipertireoza može utjecati i na menstrualni ciklus, javlja se ili smanjeno menstrualno krvarenje ili potpuni izostanak menstruacije.

Kod hipotireoze proces i simptomi su obrnuti. Štitnjača izlučuje premalo hormona, metabolizam je usporen, pa osobe redovito imaju višak kila i višu razinu kolesterola u krvi. Koža je suha, a oboljelima je zimi redovito hladno. Za razliku od hipertireoze koja ubrzava organizam, hipotireoza uzrokuje umor i probleme s koncentracijom, osobe dugo spavaju i odsutne su te se teško fokusiraju i uče. Smanjena količina hormona štitnjače kod žena može izazvati prekomjerno menstrualno krvarenje ili češća menstrualna krvarenja.

Usprkos važnosti njezinog utjecaja na zdravlje organizma, često nismo niti svjesni da štitnjača postoji. Osvijestite njezinu ulogu i ako prepoznate simptome poremećaja, obavezno na vrijeme reagirajte i javite se liječniku koji će obaviti odgovarajuće pretrage.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.