Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako razlikovati prehladu i alergiju

2 min čitanja Objavljeno: 29.4.2014.

Tijekom proljetnih mjeseci može biti teško razlučiti radi li se o prehladi ili sezonskoj alergiji jer su simptomi vrlo slični. Naučite ih razlikovati!

Nos koji curi ili je začepljen, kihanje, kašljanje, umor, glavobolje – sve to mogu biti podjednako simptomi i alergije i prehlade, ali ako obratite pažnju na specifične simptome i duljinu trajanja, lako ćete moći razlikovati o čemu je riječ. Za početak, najlakši način da uvidite razliku jest trajanje. Obična prehlada ne traje dulje od 10 dana, dok se s alergijama može muku mučiti mjesecima. Iako se alergije mogu javiti tijekom cijele godine uslijed djelovanja različitih alergena iz okoline (grinja, dlake životinja, plijesni), sezonske alergije koje su reakcije na pelud i korov uvijek se pojavljuju u isto doba godine, u proljetnim mjesecima tijekom sezone cvjetanja.

Kihanje i začepljeni nos su simptomi koje i prehlada i alergija dijele

Obratimo pozornost na specifične pojavnosti. Kihanje i začepljeni nos su simptomi koje i prehlada i alergija dijele. Međutim, primijetite li da najčešće kišete burno tijekom šetnje parkom ili vrtom i da možete kihnuti 10 puta uzastopce, a da vam to ne donose olakšanje, onda se zasigurno radi o alergiji. Isto tako, sekret koji curi iz nosa je više vodenast, dok je kod prehlade gušći i žutozelen. Vjerojatno najuočljiviji simptomi alergije su iritantan i često neprestan svrbež nosa i crvenilo očiju, koji se kod prehlade gotovo nikad ne javljaju. Prehlada je najčešće uzrokovana virusom, a na nju upućuju, osim kihanja i začepljenog nosa, i temperatura i bolovi u mišićima, koji se iznimno rijetko pojavljuju vezani uz alergiju.

Ako nije riječ o sezonskoj alergiji, simptomi će biti isti, ali će njihov intenzitet biti slabiji: nos će biti umjereno začepljen tijekom cijele godine, curenje također slabo ili umjereno, smetnje disanja neće biti posebno izražene. Važno je obratiti pažnju pojavljuju li se simptomi u određenoj situaciji, kako biste prepoznali na što ste točno alergični.

Kratki i laki savjeti za sezonske alergije: najveća koncentracija peludi u zraku je ujutro, za vrućeg, suhog i vjetrovitog vremena u doba cvatnje korova, stoga – ako nije nužno – nemojte izlaziti. Nakon što se vratite izvana, istuširajte se, operite kosu i promijenite odjeću. Također svaki mjesec promijenite filtre u klima-uređajima.

Ponovimo: gusti sekret i umor u mišićima upućuju na prehladu, dok nadražene oči, svrbež nosa, očiju, grla i uzastopno kihanje znače alergiju. Teško se možete zabuniti.

Svakako je stoga važno dovoljno se informirati o sigurnosti i efikasnosti pojedinih lijekova kako bi liječenje bilo što uspješnije te kako biste lijekove bez straha i bez predrasuda koristili u borbi protiv simptoma alergije. Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.