Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako sam bio koristan na porodu

2 min čitanja Objavljeno: 09.2.2018.

Biti ili ne biti (na porodu)? Ako se odlučite na to, nitko vam neće dodijeliti medalju.

Nećete imati čak niti drugu najbitniju ulogu, ali definitivno ne morate biti samo statist. Žena i beba uglavnom pokupe svu slavu na kraju, ali bez tate, doslovno ili figurativno, ničega ne bi ni bilo.

Kada sam razmišljao o tome trebam li uopće biti dio tog čina, znao sam da ću samo jednom imati priliku vidjeti kako mi se prvi sin rađa i htio sam postati dio njegova života već od prve sekunde. Osim što sam mogao svjedočiti najfascinantnijem događaju koji se može zamisliti, moja je dužnost bila i da ga svojoj partnerici učinim što lakšim i podnošljivijim.

Sjedio sam pored njezina uzglavlja, tj. stajao zbog treme, donosio sam vodu, stavljao mokru vatu na usta, masirao, pridržavao nogu, brisao čelo, postavljao glupa pitanja doktoru i radio još bezbroj sitnica

Bio sam moralna podrška, rame za plakanje, ohrabrenje i umirujući faktor, a na trenutke sam morao samo biti tamo, bez pokreta i riječi, ali znam da joj je to moje prisustvo itekako olakšalo. Doktor me ispitivao koliko često se javljaju trudovi i kojeg su intenziteta. Naravno, to je mogao pogledati i sam, ali ovako je brže, ja sam se osjećao korisnije, a i buduća mama imala je još jači osjećaj da nije sama u svemu tome.

Sjedio sam pored njezina uzglavlja, tj. stajao zbog treme, donosio sam vodu, stavljao mokru vatu na usta, masirao, pridržavao nogu, brisao čelo, postavljao glupa pitanja doktoru i radio još bezbroj sitnica. U jednom trenutku babica me pitala želim li vidjeti bebinu kosicu koja je provirila i taj trenutak nisam smio propustiti, iako bi ga možda mnogi odbili. I nisam se pokajao.

U najboljem slučaju, porod će trajati 15 minuta, a vi ćete biti samo odbor za doček bebe i podrška svojoj ženi, ali možda ćete morati malo i zasukati rukave poput mene. Na kraju, iako nisam dobio medalju za tih osam sati, koliko je sve trajalo, dobio sam sina i postao otac. To su dvije stvari za koje je medalja nebitna, a zbog kojih bih svaki dan bio na porodu, da treba.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.