Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako se ekonomično spakirati za putovanje

2 min čitanja Objavljeno: 18.6.2015.

Mnogima pakiranje predstavlja noćnu moru, no prava je strava nešto sasvim drugo: trošiti energiju natežući tešku prtljagu kroz prekrasna nova mjesta pravi je grijeh! Naučite ga zaobići pametnim pakiranjem!

Kako staviti sve što vam je potrebno samo u jedan ruksak ili mali kovčeg? Ništa lakše – ponesite malo stvari! Čini se nemoguće? Nije, potreban je samo svjež pogled na proces pakiranja.

Kada putujemo nekamo gdje nikada nismo bili, prvi nam je instinkt okružiti se gomilom poznatih stvari pod krilaticom ”zlu ne trebalo”. No prvo pravilo ekonomičnog pakiranja glasi: sve takve stvari idu van! Budućnost ionako ne možete predvidjeti, a iskrsne li što, riješit ćete to na licu mjesta.

Kako staviti sve što vam je potrebno samo u jedan ruksak ili mali kovčeg? Ništa lakše – ponesite malo stvari!

Što ponijeti?

Ručnik koji se brzo suši obavezan je dio svake torbe, kao i osnovni paket prve pomoći. No putujete li vlastitim automobilom i potpuno ste zdravi, taj paket treba sadržavati samo tablete protiv glavobolje, i to ako ste skloni glavobolji. Definirajte svoje osnove, ovisno o sebi i vrsti putovanja. Razmišljajte o tome što vam je zaista nužno, umjesto da gledate što bi vam moglo dobro doći.

Putujete li na duže vrijeme, osnovne higijenske potrepštine nabavljajte po putu. Da, možda su kod kuće jeftinije, no jesu li trud i zezancija koju sa sobom nosi preteška prtljaga vrijedni tih nekoliko kuna? Vaši najdraži brendovi zasigurno će vas pratiti!

Birajte odjeću sličnih boja koja se može kombinirati. Tako zaprljanu majicu jednostavno možete zamijeniti drugom. A bude li hladno, možete odjenuti nekoliko slojeva. Ponesite i jedan par cipela koji odgovara uz sve kombinacije! Uz to, ponesete li odjeću koja se teško gužva i lako suši, moći ćete živjeti iz kovčega i izgledati savršeno, a pranje odjeće po putu bit će mnogo lakše.

Koliko ponijeti?

Krenite od osnova: tri para donjeg rublja, tri para čarapa, tri majice, dva para hlača i jedna suknja. Dok je jedno na vama, drugo se pere, a treće suši!Odlazite li samo na tjedan ili dva, ovo će vam biti sasvim dovoljno, a moći ćete obići brda i doline noseći svu svoju prtljagu sa sobom. To može biti jedna sasvim nova dimenzija sedmosatnog presjedanja u slučaju da putujete avionom – s jednim ne pretjerano teškim ruksakom, od istraživanja grada u kojemu ”samo čekate avion” dijeli vas svega jedna vožnja javnim prijevozom.

Ako vam je pak potrebno više odjeće, zapamtite da i detalji stvaraju dojam – zahvaljujući malim dodacima poput nakita, šminke ili cipela, dnevna haljina postaje prigodna za večernji izlazak.

Za obitelji vrijedi zlatno pravilo – jedna torba po djetetu, i to ona koju dijete može samo ponijeti. Sve ostalo je višak.

Kako pakirati?

Radite popise! Iskustvo je najbolji učitelj. Dok ga ne steknete, propusti su neizbježni pa ćete nešto ključno lako zaboraviti kod kuće, a gomilu gluposti ponijeti sa sobom. Stoga zapisujte! Izradite popise i začas ćete biti spremni za veliku avanturu s malo stvari!

Pametno raspoređujte stvari u putnoj torbi! Sve stvari koje želite ponijeti stavite na gomilu, potom ih složite u kovčeg ili ruksak. Ne budite lijeni i učinite to s istom gomilom stvari i istom putnom torbom više puta – kako biste vidjeli koliko prostora osigurava drukčiji način slaganja. Primjerice, odjeću možete zarolati kako bi više odjevnih predmeta stalo u što manje prostora. Možda vam na koncu sve što je nužno stane i u manju torbu?

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.