Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako se motivirati za vježbanje

2 min čitanja Objavljeno: 11.3.2014.

Iako dobro znamo koliko se bolje osjećamo nakon tjelovježbe, često nalazimo izlike i ostajemo u kući. „Samo da dođe proljeće, imam puno obaveza, evo od sljedećeg tjedna, jako se znojim“ samo su neke od poznatih izlika. Vježbanje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo i duh, zato se odreknite izlika već danas uz pomoć nekoliko korisnih savjeta.

Ako ste već prije u životu vježbali, tada znate kakav je to osjećaj ići kući s treninga i uživati u kvalitetnom umoru. Za slučaj da se niste susreli s nekim oblikom vježbe, a sat tjelesne kulture smatrali ste nužnim zlom, imajte na umu iznimne dobrobiti tjelovježbe. Ona povećava imunitet, a aktivno tijelo ispušta endorfine koji smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje, ojačavaju kosti, poboljšavaju san i tako unedogled.

Nove navike dolaze s vremenom!

Za početak, razmislite o tipu tjelovježbe koja vam odgovara. Volite li više vježbati sami ili u društvu? Privlače li vas otvoreni prostori ili dvorane? Možda vam najbolje odgovara aerobik, joga ili jednostavno trčanje? Tu su još i bicikl, razni borilački sportovi (za otpuštanje stresa), plivanje ili možda ples. Napravite plan kada ćete i koliko vježbati. Možda vam više odgovara vježbanje ujutro, možda navečer. Slušajte svoje tijelo, jer kad se jednom naviknete na količinu energije koju dobijete vježbanjem, teško ćete se vratiti na staro. Čarobna tajne energije je da se stvara onda kada ju trošimo! Nazovite prijateljicu koja redovito vježba i pitajte ju za savjet ili podršku. Sigurno će joj biti drago vlastiti trud i interes podijeliti s vama. U svakom slučaju, odaberite aktivnost bez okolišanja, odmah danas i budite ustrajni! Ako vam odabrana aktivnost ne odgovara, promijenite ju. Prije početka isprobajte npr. tri aktivnosti, a na kraju tjedna odaberite onu koja vam je najbolje odgovarala.

Kako biste se dodatno motivirali, potražite inspirativne materijale na Youtube-u, ljudi diljem svijeta muče se sa sličnim problemima kao i vi. Možete mp3 player napuniti glazbom koja vam diže raspoloženje, a usto vam i daje tempo. Nove navike dolaze s vremenom, a uvijek možete iskoristiti tajno oružje profesionalnih sportaša – vizualizaciju. Zamislite se mjesec dana od danas, kada ste počeli vježbati: pred ogledalom ste, imate više energije, tijelo vam je zategnutije i zdraviji ste. Također, vježba podiže seksualno raspoloženje, što nikada nije naodmet. Početak je uvijek u svemu najteži, zato se ne zamarajte vagom, već krenite!

Bilo da preferirate dinamičnost trčanja i aerobika, smirenost joge ili životnu energiju plesa, najbitnije je jednostavno krenuti! Ustrajte i rezultati sigurno neće izostati!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.